Ugrás a tartalomra
audiovisual.ec.europa.eu

EU-csúcs: Fő téma az energiaválság megoldása

2021.10.21
08:26
2021.10.21
08:45
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdasági RTV
Ma és holnap szervezik meg az Európai Unió csúcstalálkozóját Brüsszelben. A fő téma az energiaválság megoldása.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a találkozó előtt felszólította a tagországokat, hogy csökkentsék a földgáztól való függőségüket. Ugyanakkor Oroszország sürgeti Németországot, hogy mielőbb állítsa ki az Északi-Áramlat-2 gázvezeték tanúsítványát, amellyel javulna a gázellátás Európa irányába.

A statisztikák szerint az EU importtal tudja fedezni a szükséges naftamennyiség 97 és a gáz 90 százalékát. Von der Leyen továbbá arra figyelmeztet, hogy a megújuló energiát a háztartásokban is elő lehet állítani, és felszólítja a tagországokat, hogy váltsák fel a gázt a tiszta energia használatára az EU energiafüggetlensége érdekében. A tiszta energia nem csak a bolygó számára létfontosságú, hanem kulcsszerepe van a gazdaságban és az energiaárakban is - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozóján bejelentések szerint szó lesz még a koronavírus járványról és az illegális migrációról is.

EU-csúcs
Európai Unió
energiaválság

Most

22:11, Frissítve: 22:23

Magabiztos 25 gólos győzelem Kamerun ellen

A szerb női kézilabda-válogatott második mérkőzését is megnyerte a spanyolországi világbajnokságon. Szerbia együttese Kamerunt 43:18-ra győzte le a csoportkör második fordulójában.
21:29, Frissítve: 21:39

Davis-kupa: Harmadszor bajnok az orosz csapat

A US Open-címvédő Danyiil Medvegyev legyőzte Marin Čilićet, ezzel az oroszok 2-0-ra megnyerték mérkőzésüket a horvátok ellen a tenisz Davis Kupa-döntő madridi fináléjában.
20:37, Frissítve: 22:20

Orbán Viktor levelet ír a külhoni magyaroknak

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fordul a határon túli magyarokhoz, arra kérve őket, hogy jövő tavasszal is adják le szavazatukat az országgyűlési választáson – közölte Dömötör Csaba vasárnapi Facebook-posztjában.
18:36, Frissítve: 19:01

Karácsonyi játékok és betlehemes szokások Sándoregyházán

Megtartották a 24. Dél-bánáti Karácsonyi Játékok és Betlehemes Szokások Találkozóját Sándoregyházán. A Bonnaz Sándor Magyar Művelődési Egyesület ünnepi hangulatban, szeretettel fogadta az idei találkozó résztvevőit, akik hét településről érkeztek.

Népszerű