Ugrás a tartalomra

EU-csúcs: Fő téma az energiaválság megoldása

2021.10.21
08:26
2021.10.21
08:45
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdasági RTV
Ma és holnap szervezik meg az Európai Unió csúcstalálkozóját Brüsszelben. A fő téma az energiaválság megoldása.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a találkozó előtt felszólította a tagországokat, hogy csökkentsék a földgáztól való függőségüket. Ugyanakkor Oroszország sürgeti Németországot, hogy mielőbb állítsa ki az Északi-Áramlat-2 gázvezeték tanúsítványát, amellyel javulna a gázellátás Európa irányába.

A statisztikák szerint az EU importtal tudja fedezni a szükséges naftamennyiség 97 és a gáz 90 százalékát. Von der Leyen továbbá arra figyelmeztet, hogy a megújuló energiát a háztartásokban is elő lehet állítani, és felszólítja a tagországokat, hogy váltsák fel a gázt a tiszta energia használatára az EU energiafüggetlensége érdekében. A tiszta energia nem csak a bolygó számára létfontosságú, hanem kulcsszerepe van a gazdaságban és az energiaárakban is - hangsúlyozta a bizottság elnöke.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozóján bejelentések szerint szó lesz még a koronavírus járványról és az illegális migrációról is.

EU-csúcs
Európai Unió
energiaválság

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.