Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

EU-csúcs: Nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk

2021.01.22
07:20
2021.01.22
08:17
Forrás
MTI
Továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Szükség esetén pedig akár szigoríthatnak is rajtuk - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az EU-tagállamok vezetőinek informális csúcsértekezletét követően.

Sajtótájékoztatóján kiemelte, az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működése érdekében, azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása. A tagállami vezetők rendkívüli jelentőségűnek nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerését. Az Európai Unió Tanácsa az erre vonatkozó közös uniós keretszabályokról az értekezletet megelőzően ajánlást fogadott el.

A beoltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevéllel kapcsolatban a fórum elnöke azt mondta, a kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte a határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb, sötétvörössel jelölt kockázati kategória bevezetését.

EU-csúcs
online konferencia
vírusmutáció
intézkedés

Most

16:09, Frissítve: 17:24

Áldatlan állapotok uralkodnak Horgoson

A faluban egyre több a migráns - panaszolják a helyiek. Azt mondják, a helyzet tarthatatlan. Az észak-bácskai településről már több hónapja nem gyűjtötték be, és nem szállították el a feltorlódott illegális bevándorlókat.
16:06, Frissítve: 17:31

A segítség házhoz megy

Elindult a Vajdasági Magyar Szövetség terepi kampánya, amelynek célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a kettős állampolgároknak, akik eddig még nem regisztráltak a magyarországi választási névjegyzékbe, de jövőre szeretnének szavazni.

Népszerű