Ugrás a tartalomra
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

EU-csúcs: Nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk

2021.01.22
07:20
2021.01.22
08:17
Forrás
MTI
Továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Szükség esetén pedig akár szigoríthatnak is rajtuk - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az EU-tagállamok vezetőinek informális csúcsértekezletét követően.

Sajtótájékoztatóján kiemelte, az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működése érdekében, azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása. A tagállami vezetők rendkívüli jelentőségűnek nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerését. Az Európai Unió Tanácsa az erre vonatkozó közös uniós keretszabályokról az értekezletet megelőzően ajánlást fogadott el.

A beoltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevéllel kapcsolatban a fórum elnöke azt mondta, a kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte a határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb, sötétvörössel jelölt kockázati kategória bevezetését.

EU-csúcs
online konferencia
vírusmutáció
intézkedés

Most

14:01

A Szputnyik második adagját vették fel Zentán

85-en kapták meg vasárnap délelőtt a Szputnyik V második dózisát Zentán. A községben eddig mintegy 7500 adag vakcinát adtak be. Az illetékesek remélik, hogy májusban elérhetik akár a 40-50 százalékos oltottságot a felnőtt lakosság körében.
12:08

Holnap rajtol a Szerbia Open

Az ATP 250-es kategóriába tartozó belgrádi salakos tenisztorna legnagyobb sztárja természetesen a hazai színekben szereplő Novak Đoković lesz.

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!