Ugrás a tartalomra

EU-csúcs: Nagy aggodalomra adnak okot a vírusmutációk

2021.01.22
07:20
2021.01.22
08:17
Forrás
MTI
Továbbra is fenn kell tartani a koronavírus-járvány ellen bevezetett korlátozó intézkedéseket.

Szükség esetén pedig akár szigoríthatnak is rajtuk - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az EU-tagállamok vezetőinek informális csúcsértekezletét követően.

Sajtótájékoztatóján kiemelte, az unió belső határainak nyitva kell maradniuk a belső piac működése érdekében, azonban elképzelhető a nem alapvető fontosságú utazások korlátozása. A tagállami vezetők rendkívüli jelentőségűnek nevezték az antigén gyorstesztek alkalmazásának és a koronavírustesztek eredményeinek kölcsönös elismerését. Az Európai Unió Tanácsa az erre vonatkozó közös uniós keretszabályokról az értekezletet megelőzően ajánlást fogadott el.

A beoltást igazoló, úgynevezett vakcinaútlevéllel kapcsolatban a fórum elnöke azt mondta, a kérdésre a tagállami vezetők később visszatérnek, ugyanis csak a járvány későbbi szakaszában lehet majd felmérni, miként és milyen körülmények között alkalmazhatók az ilyen tanúsítványok.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón azt mondta, szerinte a határok lezárása nem megfelelő eljárás a vírus megfékezésére, ezért célzott intézkedéseket javasolt, köztük a járványhelyzetet mutató térkép színkódjai között egy újabb, sötétvörössel jelölt kockázati kategória bevezetését.

EU-csúcs
online konferencia
vírusmutáció
intézkedés

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.