Ugrás a tartalomra
EU-csúcs
Fotó: Tanjug/Vassil Donev, Pool Photo via AP

EU-csúcs Szófiában - jelen vannak a nyugat-balkáni országok állam- és kormányfői is

2018-05-17
14:22
2018-05-17
19:00
Forrás
MTI
Ma az uniós vezetők a balkáni partnereikkel egyeztetnek. Szerbiát Aleksandar Vučić államfő képviseli.

Elkezdődött az EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó Szófiában. A mai napon az uniós vezetők albán, boszniai, koszovói, macedón, montenegrói és szerb partnereikkel egyeztetnek a térség társadalmi-gazdasági fejlődéséről, valamint az esetleges jövőbeli EU-csatlakozás lehetőségéről. Fontos cél, hogy demonstrálják az Európai Unió elkötelezettségét a régió mellett - áll az Európai Tanács tájékoztatásában.A  nyugat-balkáni és uniós képviselőket Bojko Boriszov, bolgár miniszterelnök fogadta.

A mai csúcstalálkozó az állam- és kormányfők fogadásával kezdődött. Szerbiát Aleksandar Vučić szerb államfő képviseli. A fogadáson megjelent Orbán Viktor magyar miniszterelnök, valamint megérkezett Hashim Thaçi koszovói elnök is. Európa vezető hatalmainak képviselői is megjelentek: Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit kormányfő is Szófiában tartózkodik. 

A csúcstalálkozóra minden meghívott képviselő eljött, kivéve a spanyol miniszterelnököt, aki mint mondta, nem ismeri el Koszovó függetlenségét és nem kíván egy asztalhoz ülni a koszovói delegációval.

Az egyeztetések előtt Észtország, Svédország, Írország, Litvánia közös nyilatkozatot adott ki, miszerint a csúcstalálkozó rendkívüli fontossággal bír a nyugat-balkáni országok szempontjából, az Unióhoz való csatlakozásuk folyamatában.

Az ülés kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött. Elsőként Aleksandar Vučić szólalt fel, aki beszédében kiemelte, folytatják a reformok végrehajtását annak érdekében, hogy Szerbia mihamarabb az EU tagja lehessen.

Angela Merkel német kancellár az ülés előtt azt mondta, az EU-nak érdekében áll az, hogy a nyugat-balkáni térség biztonságos legyen, valamint hogy a gazdaság megfelelően fejlődjön.

Angela Merkel, kancellár, Németország: „Nagyon fontos párbeszédet folytatunk elsőként az európai újításokról. Az este lezártuk, hogy az EU tagjai intenzívebben együttműködnek majd a digitalizáció és a mesterséges intelligencia területén.”

Sebastian Kurz osztrák kancellár bejelentette: Ausztria július elsejétől átveszi az EU soros elnökségét Bulgáriától, de továbbra is napirenden tartja majd a nyugat-balkáni bővítést. Angela Merkel és Emmanuel Macron az eddig elért eredményeket méltatta és a reformok folytatására biztatta csatlakozás előtt álló országokat.

Johannes Hahn európai uniós bővítési biztos derűlátó, szerinte megoldódhat a Belgrád és Pristina közötti kérdés.

Johannes Hahn, európai uniós bővítési biztos: „Én mindig optimista vagyok. Az új stratégia egyértelművé tette, hogy mindenki számára létezik lehetőség. Ez azt jelenti, hogy Koszovó érdeke, hogy dolgozzon a jogilag kötelező erejű megállapodás megoldására.”

A kétnapos csúcstalálkozón a nyugat-balkáni és uniós vezetők bilaterális tárgyalásokat is folytattak egymással. Orbán Viktor magyar miniszterelnök több politikussal is találkozott, Aleksandar Vučić szerb államfő szintén kétoldalú tárgyalásokat folytatott az EU, illetve az uniós intézmények vezetőivel.

Legutóbb Szalonikiben szerveztek 15 évvel ezelőtt ekkora méretű EU-Nyugat-Balkán találkozót, ahol ennyi és ilyen magas rangú tisztségviselők jelentek meg - értékelte a mai találkozót a szerb államfő.

Az eseményen lehetőség van arra, hogy a felek az integráció mellett gazdasági, kereskedelmi kapcsolatokról tárgyaljanak és kétoldalú egyeztetéseket folytassanak egymás között. A délutáni órákban várhatóan sajtótájékoztatón számolnak be a résztvevők az egyeztetéseken elhangzottakról.

EU-csúcs
Szófia
államfő

Most

11:08

Babosék már a döntőben

Babos Tímea és partnere, Kristina Mladenović győzött a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság női páros versenyének elődöntőjében.

Népszerű

Családi ház égett le Kishegyesen

Leégett a Csőke házaspár családi háza a Deák Ferenc utcában Kishegyesen. Kedden este 17 óra környékén ütött ki a tűz a kazánházában, majd átterjedt a tetőszerkezetre.

Baleset a zentai Thurzó Lajos Általános Iskolában

Súlyos iskolai balesethez riasztották tegnap kora délután a zentai mentőszolgálatot. Egy kisfiú zuhant le a zentai Thurzó Lajos Általános Iskola lépcsőjéről, aki súlyos sérüléseket szenvedett.