Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

EU: Fél éven belül teljes tilalom az oroszországi kőolajra

2022.05.04
10:53
2022.05.04
15:56
Forrás
Szerbiai RTV, Reuters
Az Európai Bizottság bemutatta az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot, amelyben az Oroszországból származó kőolaj importjának fokozatos tilalmára tesz javaslatot.

Hat hónapon belül a nyers kőolajra, az év végéig pedig minden kőolajszármazékra embargót vezetnek be – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az Európai Parlament ülésén. A bejelentést tapssal fogadták a képviselők. Leyen, hozzátette, hogy ez egyes országok esetében nehezen kivitelezhető. A Reuters értesülései szerint, ezért Magyarország és Szlovákia 2023 végéig vásárolhat kőolajat Oroszországtól.

Ezek az intézkedések mellett a szankciós csomag olyan magas rangú katonatiszteket von az uniós megszorító intézkedések hatálya alá, akik háborús bűnöket követtek el Bucsában, vagy felelősek Mariupol ostromáért. A megszorító intézkedések újabb csomagja továbbá a Sberbankot és két másik nagy bankot is kizárna a SWIFT néven ismert globális elektronikus fizetési rendszerből. Emellett három nagy orosz állami tulajdonú műsorszolgáltatónak tiltja meg az uniós műsorszórást minden platformon, kábelen, műholdon, interneten és okostelefonos alkalmazásokon keresztül egyaránt – közölte az uniós bizottság elnöke Strasbourgban.

Tanjug/AP/Jean-Francois Badias

„Fokozatosan, szabályos ütemben vezetjük ki az orosz olajat. Oly módon, hogy a folyamat bebiztosítsa számunkra és partnereink számára az alternatív utánpótlási útvonalakat. Ugyanakkor elővigyázatosak leszünk abban a tekintetben, hogy minimalizáljuk ennek hatását a világpiacra. Ezért leállítjuk az orosz nyersolaj beszerzését hat hónapon belül, a finomított olajat pedig az év végéig. Így maximalizáljuk a nyomást Oroszországon, ezzel egy időben pedig - és ez fontos - minimálisra csökkentjük a járulékos károkat a saját és globális partnereink számára. Ugyanis annak érdekében, hogy segítsük Ukrajnát, be kell biztosítanunk, hogy a saját gazdaságunk erős marad.”

Európai Unió
orosz-ukrán háború
szankciók
Ursula von der Leyen

Most

21:16, Frissítve: 21:28

Ezüstérmes a magyar női vízilabda-válogatott

A magyar női vízilabda-válogatott ezüstérmet szerzett a magyar rendezésű vizes világbajnokságon, miután óriási csatában, 9-7-re kikapott a sorozatban negyedszer győztes, az elmúlt három olimpián is első Egyesült Államok csapatától a döntőben.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.