Ugrás a tartalomra

EU-Nyugat-Balkán csúcs: az unió anyagilag is támogatja a tagjelölt országokat a koronavírus után

2020.05.06
22:04
2020.05.07
16:11
Forrás
Pannon RTV
A Zágrábi Nyilatkozat elfogadásával zárult az Európai Unió és a Nyugat-Balkán országainak csúcstalálkozója.

A virtuálisan megtartott konferencián a 27 tagállam mellett Szerbia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó és Albánia vezetői is részt vettek. Megegyezés született arról, hogy az EU továbbra is a régió országainak integrációja mellett száll síkra, ugyanakkor pénzügyi tekintetben is támogatja a koronavírus utáni gazdasági felépülést.

A koronavírus járvány miatt csak virtuálisan adott otthont a soros EU-elnök Horvátország az európai uniós és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójának.

A házigazda nevében Andrej Plenković horvát miniszterelnök vázolta fel videóüzenetében azokat a kérdéseket és célokat, amelyek terítékre kerültek a 27 tagország és a nyugat-balkáni régió 6 országának megbeszélésén: „Az Európai Unió üzenete az, hogy pénzügyileg támogatja mind a hat szomszédos államot a Covid-19 elleni küzdelemben, az Európai Unió egy nagy gazdasági segélycsomagot készít elő, amelyet rendszeres jelentések fognak követni ezen országok előrehaladásáról.”

Plenković felvezetőjében arra is kitért, hogy a horvát elnökség hagyatéka a kontinens politikájában a módosított bővítési politika lesz. Ezt egyes uniós vezetők úgy írták le, mint egy olyan intézkedést, ami helyreállítja a csatlakozni kívánó országok megingott bizalmát a bővítéssel kapcsolatban.

A találkozó napirendjén a koronavírus okozta krízis és annak társadalmi, valamint gazdasági kezelése szerepelt, mégis a legnagyobb hangsúly a régió eurointegrációjára került.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke a megbeszélést követő sajtótájékoztatón elmondta, az Európai Unió megerősítette a Nyugat-Bálkánt érintő kilátásait. Hozzátette, kulcsszereppel rendelkezik a régió számára a reformok folytatása, a jogállamiság, a demokratikus értékek és a korrupcióellenes harc: „Az Európai Unió nagyon fontos döntéseket hozott meg. Szolidaritást vállalunk ezzel a régióval, 3,3 milliárd eurót különítettünk el rövid és középtávon segély formájában a régió számára annak érdekében, hogy támogassuk a helyreállítási stratégiát a régióban.”

A koronavírus járvány után az Európai Unió egy befektetési tervet fog, várhatóan még az idén kidolgozni, ami a szükséges szállítási és energia-infrastruktúrára vonatkozik majd - ezt már Ursula von der Leyen nyilatkozta a konferencia zárásakor. Az Európai Bizottság elnöke hozzátette, a Nyugat-Balkán abszolút prioritást élvez: „A Nyugat-Balkánnak az Európai Unióban a helye, és ez számunkra nem kérdéses. Ezért szilárdan hiszek benne, hogy az Európai Uniónak egy különleges felelőssége van, mégpedig segíteni a régióban található partnereinek. Ez fokozottan igaz a koronavírus okozta következményekre. A szolidaritás számos jelével találkoztunk a nehéz időkben, mindkét irányban.”

A virtuális találkozó zárásaként a felek elfogadták a Zágrábi Nyilatkozatot, amelynek húsz pontjában a Nyugat-Balkáni országok támogatásáról határoztak a tagországok. Szerbiát Aleksandar Vučić államfő képviselte, Magyarországot pedig Orbán Viktor miniszterelnök, aki már korábban is kiállt a régió országainak, köztük Szerbiának az eurointegrációja mellett.

EU-Nyugat-Balkán
Európai Unió
csúcstalálkozó
Andrej Plenković
Charles Michel
Ursula von der Leyen

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.