Ugrás a tartalomra

EU-Nyugat-Balkán-csúcs – Fokozatosan eltörlik a roamingdíjakat

2022.12.06
17:22
2022.12.06
19:19
Forrás
Pannon RTV
Az ukrajnai háború, az energiaválság, a migrációs válság és az Európai Unió bővítése szerepelt az EU-Nyugat-Balkán-csúcs napirendjén kedden Tiranában.

A találkozón az uniós országok, valamint a nyugat-balkáni térség országainak vezetői vettek részt, és a plenáris ülések mellett az állam- és kormányfők négyszemközti találkozóira is sor került.

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón a házigazda, Edi Rama albán miniszterelnök a találkozó jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, első alkalommal tartottak uniós csúcsot az Európai Unión kívül, és ez azt bizonyítja, hogy Brüsszelnek igenis fontos a nyugat-balkáni térség.

„Én ezt csodás jelnek tekintem. Azt jelzi, hogy tudatában vannak elsősorban annak, hogy manapság az Európai Uniónak ugyanakkora szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az Európai Unióra, másrészt pedig elismerésnek tekintem az országunk számára, a béke, a stabilitás és az együttműködés kitartó és elkötelezett tényezőjeként betöltött szerepéért a térségben.”

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke rámutatott, hogy az uniós bővítés fontos, mert a következő nemzedékek számára is nagyobb biztonságot jelent a nyugat-balkáni térség országainak uniós tagsága. Hozzátette: a találkozón fontos helyet kapott az illegális bevándorlás témája, hiszen ez kihívás elé állítja Európát.

„Tudjuk, hogy az utóbbi hetekben, az utóbbi hónapokban ismét nehézségekkel és a számok növekedésével néztünk szembe. Ezért ez a kézzelfogható és gyakorlati együttműködés a Nyugat-Balkánnal alapvető fontosságú mindannyiunk számára, és szeretném kifejezni a hálámat, mert az utóbbi napokban némi előrelépést tapasztaltunk a vízumpolitika összehangolásának a terén, ami egy konkrét lépés a jó irányba.”

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szintén kiemelte a megbeszélés témái közül az uniós bővítést. A térség országai a csatlakozási folyamat különböző szintjénél tartanak. Közülük többel az EU már a csatlakozási tárgyalásokat is megkezdte, Szerbia és Montenegró esetében több tárgyalási fejezetet már le is zártak. Vjosa Osmani-Sabriu koszovói elnök a csúcsra érkezve jelentette be, hogy Pristina még az idén benyújtja uniós csatlakozási kérelmét.

Megállapodást írtak alá Tiranában az Európai Unióban és a nyugat-balkáni országokban tevékenykedő mobilszolgáltatók képviselői arról, hogy a két térség közti roamingdíjakat jövő ősztől fokozatosan eltörlik. Az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó állam- és kormányfőinek találkozóját közvetlenül megelőző aláírási ceremónián az EU központi intézményeinek vezetői és a házigazda Edi Rama albán miniszterelnök is jelen volt. A díjak csökkentése jövő októbertől kezdődik, és a tervek szerint 2027-re fejeződik be. A nyugat-balkáni térség országai egymás között már korábban döntöttek a roamingdíjak eltörléséről.

Európai Unió
Nyugat-Bácska Portál
roamingdíj
Tirana
Albánia
Bosznia-Hercegovina
Észak-Macedónia
Szerbia
Montenegró
Koszovó
Charles Michel
Ursula von der Leyen
Edi Rama

Most

18:13, Frissítve: 18:20

Ronaldo 1200. mérkőzése

Cristiano Ronaldo a futballtörténelem első férfi mezőnyjátékosaként 1200. mérkőzését játszotta péntek este, amikor pályára lépett szaúdi csapata, az al-Naszr bajnokiján az al-Rijád ellen - írta szombaton az IFFHS.
17:48, Frissítve: 17:59

Ónos eső, csúszós utak

Ónos esőre figyelmeztet a Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet. Jelentésük szerint Szerbia északi és nyugati részén fordulhat elő vasárnap vegyes formájú csapadék.

Népszerű

Elhunyt Guba Éva, a Pannon RTV újságírója

Kollégánk hosszabb ideig tartó betegség után ma hunyt el - tudatta szerkesztőségünkkel családja. Guba Éva 2020 óta volt a Pannon RTV munkatársa, mint Tisza-menti tudósító.

Itt a disznótorok ideje - Megéri-e böllért fogadni?

A hideg idő beköszöntével elérkezett a disznótorok ideje. Legalábbis ott, ahol még éltetik ezt a hagyományt. Ma már a falvakban is egyre kevesebben döntenek a disznóvágás mellett, aminek több oka is van.