Ugrás a tartalomra
Tanjug/Jadranka Ilic

EU-Nyugat-Balkán-csúcs – Fokozatosan eltörlik a roamingdíjakat

2022.12.06
17:22
2022.12.06
19:19
Forrás
Pannon RTV
Az ukrajnai háború, az energiaválság, a migrációs válság és az Európai Unió bővítése szerepelt az EU-Nyugat-Balkán-csúcs napirendjén kedden Tiranában.

A találkozón az uniós országok, valamint a nyugat-balkáni térség országainak vezetői vettek részt, és a plenáris ülések mellett az állam- és kormányfők négyszemközti találkozóira is sor került.

TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ bg

A csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón a házigazda, Edi Rama albán miniszterelnök a találkozó jelentőségére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, első alkalommal tartottak uniós csúcsot az Európai Unión kívül, és ez azt bizonyítja, hogy Brüsszelnek igenis fontos a nyugat-balkáni térség.

„Én ezt csodás jelnek tekintem. Azt jelzi, hogy tudatában vannak elsősorban annak, hogy manapság az Európai Uniónak ugyanakkora szüksége van a Nyugat-Balkánra, mint a Nyugat-Balkánnak az Európai Unióra, másrészt pedig elismerésnek tekintem az országunk számára, a béke, a stabilitás és az együttműködés kitartó és elkötelezett tényezőjeként betöltött szerepéért a térségben.”

Tanjug/Jadranka Ilic

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke rámutatott, hogy az uniós bővítés fontos, mert a következő nemzedékek számára is nagyobb biztonságot jelent a nyugat-balkáni térség országainak uniós tagsága. Hozzátette: a találkozón fontos helyet kapott az illegális bevándorlás témája, hiszen ez kihívás elé állítja Európát.

„Tudjuk, hogy az utóbbi hetekben, az utóbbi hónapokban ismét nehézségekkel és a számok növekedésével néztünk szembe. Ezért ez a kézzelfogható és gyakorlati együttműködés a Nyugat-Balkánnal alapvető fontosságú mindannyiunk számára, és szeretném kifejezni a hálámat, mert az utóbbi napokban némi előrelépést tapasztaltunk a vízumpolitika összehangolásának a terén, ami egy konkrét lépés a jó irányba.”

Tanjug/Jadranka Ilic

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője szintén kiemelte a megbeszélés témái közül az uniós bővítést. A térség országai a csatlakozási folyamat különböző szintjénél tartanak. Közülük többel az EU már a csatlakozási tárgyalásokat is megkezdte, Szerbia és Montenegró esetében több tárgyalási fejezetet már le is zártak. Vjosa Osmani-Sabriu koszovói elnök a csúcsra érkezve jelentette be, hogy Pristina még az idén benyújtja uniós csatlakozási kérelmét.

Tanjug/Jadranka Ilic

Megállapodást írtak alá Tiranában az Európai Unióban és a nyugat-balkáni országokban tevékenykedő mobilszolgáltatók képviselői arról, hogy a két térség közti roamingdíjakat jövő ősztől fokozatosan eltörlik. Az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok, Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Szerbia, Montenegró és Koszovó állam- és kormányfőinek találkozóját közvetlenül megelőző aláírási ceremónián az EU központi intézményeinek vezetői és a házigazda Edi Rama albán miniszterelnök is jelen volt. A díjak csökkentése jövő októbertől kezdődik, és a tervek szerint 2027-re fejeződik be. A nyugat-balkáni térség országai egymás között már korábban döntöttek a roamingdíjak eltörléséről.

Európai Unió
Nyugat-Bácska Portál
roamingdíj
Tirana
Albánia
Bosznia-Hercegovina
Észak-Macedónia
Szerbia
Montenegró
Koszovó
Charles Michel
Ursula von der Leyen
Edi Rama

Most

12:56, Frissítve: 13:17

Csúcstalálkozó légiriadó közben

Ma is légiriadót rendeltek el Ukrajna egész területén. A háború sújtotta Kijevben uniós csúcstalálkozó zajlik. Újabb Oroszország elleni szankciókról és az Ukrajnát segítő intézkedésekről egyeztetnek az uniós és az ukrán vezetők.
12:42, Frissítve: 12:53

A világ világosságai

A katolikus egyház Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepéről, Jézus templomi bemutatásáról, valamint a megszentelt élet napjáról emlékezett meg február 2-án.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.