Ugrás a tartalomra

Európa jövőjéről tanácskoznak az EU vezetői

2019.05.09
14:30
2024.03.19
08:46
Forrás
Pannon RTV
Sajtóinformációk szerint az EU-tagországok állam- és kormányfői az EU-ban maradók egységét hangsúlyozó optimista nyilatkozatot készülnek elfogadni.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

A tanácskozáson Federica Mogherini, az Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője prioritásnak nevezte a Nyugat-balkáni bővítést. Orbán Viktor, magyar miniszterelnök pedig az előttünk álló EP-választás fontosságát hangsúlyozta.

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Az erdélyi Nagyszeben történelmi városközpontjába ma délben verőfényes napsütésben érkeztek az Európai Unió vezető politikusai.

Angela Merkel a találkozóra igyekezve jelképes jelentőségűnek nevezte, hogy a román uniós elnökség idején az erdélyi Nagyszebenben ülésezik az Európai Tanács és azt is, hogy mindezt Európa napján teszik. A német kancellár szerint a véleményeik különböznek, de keresik a közös nevezőt, olyan intézkedéseket akarnak hozni, amelyek segítenek megőrizni a jólétet, biztonságot: „Innovatívnak kell lennünk, erősnek kell lennünk és egységesnek kell lennünk. Erről beszélgetünk ma.”

Fotó: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

AZ Európai Unió jövőjén belül kiemelten az unió 2019-24-es időszakra szóló stratégiai menetrendjéről tanácskoznak az EU-tagállamok állam- és kormányfői. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a meghívóban jelezte: az európai parlamenti választások előtt az unió vezetői egy egységet felmutató, optimista nyilatkozatot készülnek elfogadni, egy, a jövő felé forduló üzenetben akarják biztosítani az unió polgárait, hogy együtt akarnak továbbmenni.

Fotó: Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Federica Mogherini, kül- és biztonságpolitikai főképviselő szerint az EU számára fontos a Nyugat-balkáni bővítés: „Bízom benne, hogy a vezetők ma és a jövőben is meg fogják fontolni, hogy a Balkán jövője az Európai Unión belül van. Ez egy fontos prioritás a gazdasági fejlődés, a régió biztonsága és az egész Európai Unió szempontjából.”

Fotó: Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Bevándorlásellenes vezetőket kell választanunk a bő két hét múlva esedékes európai parlamenti választásokon, hogy Európa képes legyen megvédeni önmagát és gyermekeink jövőjét - mondta Orbán Viktor Nagyszebenben. A magyar kormányfő hozzátette: közös gondolkodásra gyűltek össze Európa jövőjéről, ám az emberek véleményének ismerete nélkül nem lehet egy ilyen beszélgetést lezárni, legfeljebb elkezdeni. Az emberek véleményét majd a választáson ismerjük meg - jegyezte meg a magyar miniszterelnök.

Európa
Európai Unió
Nagyszeben

Most

11:14, Frissítve: 11:21

Gyulán gyűlnek össze a világ tűzoltói májusban

24. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrára négy napon át, május 09-e és 12-e között várják nem csak a szakmabelieket, hanem mindenkit, aki szeretne részt venni egy nagyszabású, attraktív és látványos programon.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.