Ugrás a tartalomra

Európában örömmel fogadják Angela Merkel választási sikerét

2017.09.25
19:28
2020.03.18
18:38
A külföldi reakciók alapján Európában örömmel fogadják Angela Merkel választási sikerét, de a legtöbben kiemelik, hogy feltűnően sok korábbi szavazóját elvesztette a német kancellár.

Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke levélben gratulált Angela Merkelnek, a CDU és Horst Seehofernek, a CSU elnökének a vasárnapi németországi választáson aratott győzelemhez. "Bízom benne, hogy a közös értékek mentén működhetünk együtt a magyar-német kapcsolatok továbbfejlesztése és a kontinensünk előtt álló kihívások megoldása érdekében” – írta levelében a magyar miniszterelnök.

Aleksandar Vučić szerb államfő szerint a Angela Merkeltől és Emmanuel Macrontól függ Európa jövője. Vučić szerint a német választások után sok minden meg fog változni Európában.

Németország továbbra is elkötelezett az európai projekt mellett – közölte Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vasárnap. Tajani Twitter-üzenetében gratulált a kancellárnak a választáson elért eredményéhez és kijelentette: dolgozzanak együtt Európa megreformálása érdekében.

Donald Tusk, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke telefonon gratulált Angela Merkelnek választási győzelméhez – közölte Tusk szóvivője.

Stabil kormányzatra van szükség Németországban ahhoz, hogy az Európai Unió szembe tudjon szállni a globális kihívásokkal - írta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke az Angela Merkel kancellárnak küldött hétfői levelében. Juncker történelminek nevezte a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vasárnapi győzelmét, ugyanakkor egy erős koalíciós kormány mielőbbi felállítását sürgette.

Emmanuel Macron francia államfő vasárnap este a Twitteren gratulált a német kancellár győzelméhez, és biztosította arról, hogy Franciaország “eltökélten” folytatja az együttműködést Németországgal Európáért.

Christian Kern osztrák kancellár, az Osztrák Szociáldemokrata Párt vezetője Facebook-üzenetben gratulált Angela Merkel német kancellárnak.

Cseh politikusok, köztük Bohuslav Sobotka szociáldemokrata kormányfő, pozitívan fogadták, hogy a Merkel vezette CDU/CSU nyerte a választást. Többen azonban figyelmeztetésnek tartják, hogy a hagyományos pártok sokat veszítettek támogatásukból, és előretört az Alternatíva Németországnak nevű jobboldali párt.

Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front elnöke a Twitteren azt írta: Gratulálunk az AfD-ben politizáló szövetségeseinknek a történelmi eredményhez! Ez újabb jele az emberek ébredésének.

Németország
Európa
választás
siker
reagálás
Angela Merkel

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.