Ugrás a tartalomra

Európai körútra indul pénteken Mike Pompeo amerikai külügyminiszter

2019.05.02
08:28
2024.03.19
08:50
Forrás
MTI
A tárcavezető Finnországba, Németországba, az Egyesült Királyságba és Grönlandra látogat.

A közlemény szerint az amerikai diplomácia vezetője beszédet mond az 1991-ben alakult Északi-sarkvidéki Tanács ülésén, felvázolva az Egyesült Államok politikai elképzeléseit a térséggel kapcsolatban. Az Északi-sarkvidék jogi státusza többnyire rendezetlen, és tudósok azt gyanítják, hogy a mélyben a Föld feltáratlan olajkészletének 13 százaléka, a földgáz 30 százaléka, valamint szén, gyémánt és értékes fémek egész sora rejlik. A Pentagon számára gazdasági és politikai megfontolásokból kivált fontos az Északi-sark vidéke.

Mike Pompeo Berlinben tárgyalásokat folytat majd Angela Merkel kancellárral és Heiko Maas külügyminiszterrel. A tárgyalások témája Oroszország, Ukrajna, Kína, Szíria és a Nyugat-Balkán lesz.

Jövő hétfőn Mike Pompeo Londonban Theresa May kormányfővel és Jeremy Hunt külügyminiszterrel tárgyal. Elemzők szerint előkészíti Donald Trump június elején esedékes londoni vizitjét is.

Az amerikai diplomácia irányítója Grönlandon is megvitatja majd az Ézsaki-sark vidékével kapcsolatos közös érdekeken alapuló ügyeket.

Mike Pompeo
Grönland
Theresa May
Angela Merkel

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.