Ugrás a tartalomra

Evakuálnak Afganisztánból civileket és diplomatákat

2021.08.18
14:42
2021.08.18
18:30
Forrás
Pannon RTV
Folytatódik a civilek és a diplomaták evakuálása Afganisztánból. A nyugati országok katonai repülőgépekkel szállítják el őket.

Egyelőre nincsenek információk azzal kapcsolatban, hogy a polgári járatok menetrendje mikor állhat helyre. Mindeközben azok a tálib vezetők, akik évek óta száműzetésben vannak, visszatérnek Afganisztánba.

Több ezer civilt és diplomatát evakuáltak katonai repülőgépekkel Kabulból. A német Lufthansa cég gépe 130 embert szállított Frankfurtba. A holland kormány 40 embert menekített ki a területről. Hollandia mintegy 1000, a nagykövetségen dolgozó munkatársat és fordítót kíván kitelepíteni Afganisztánból. Franciaország pedig 25 francia és 184 afgán állampolgárt evakuált. Elhagyhatta Kabult továbbá a 26 kint rekedt magyar állampolgár is. Ami a szerb állampolgárokat illeti, egy hölgy várja még, hogy hazahozzák.

Mindeközben az új kabuli tálib vezetés megtartotta első hivatalos sajtótájékoztatóját. Zabihullah Mudzsahid sajtószóvivő arról beszélt, hogy senkinek sem esik bántódása, és a nőket sem különböztetik meg. Hozzátette, húsz évnyi harc után felszabadították az országot és elüldözték a megszállókat: „Jogunk van a vallási elveink, szabályaink és előírásaink alapján cselekedni, ez az afgánok joga. Más országoknak eltérő szabályai, eltérő politikája, eltérő nézetei, különböző megközelítéseik vannak, valamint különféle szabályaik és előírásaik. Ugyanígy az afgánoknak is joguk van saját szabályaikhoz és politikájukhoz, hogy ezek a nemzet és a nép előnyére válhassanak. Ezek összhangban vannak a saját értékrendünkkel, értékeinkkel. Így senkinek sem kell aggódnia a saját elveinket és szabályainkat illetően.”

Az új kormányalakításról tárgyalt a tálibok parancsnoka és a volt afgán elnök. A találkozóról pontos információkat egyelőre nem közöltek. A hatalomátvétellel kapcsolatban több európai ország vezetője is megszólalt. Boris Johnson brit miniszterelnök arról beszélt, hogy mindent megtesznek annak érdekében, hogy Afganisztán elkerülje a válságot. Azt is hangsúlyozta, illúzió azt hinni, hogy bármelyik NATO-tag a tálibok hatalomátvétele után újra folytatni akarja akcióit Afganisztánban.

Afganisztán
evakuálás
evakuál
evakuálták
civil
diplomata
diplomaták

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.