Ugrás a tartalomra

Ezen a napon született, két hét alatt óriásira nőtt a hírhedt vám

2019.11.09
09:34
2019.11.09
10:13
Forrás
MTI
A koszovói kormány pontosan egy évvel ezelőtt kezdte meg az azóta is feszültséget okozó drasztikus vámemelését.

Pristina ezen a napon emelte előbb tíz százalékkal, két hét múlva pedig száz százalékra a Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából érkező termékek vámját, amivel óriási károkat okozott a két ország gazdaságának. A Koszovó északi részén élő szerb kisebbség is megsínylette a vámok bevezetését. Az üzleteknek már nem érte meg szerb árut importálni, így kifogytak a készletek. Az ott élőknek nélkülözniük kellett a megszokott termékeket.

Nemcsak gazdasági és társadalmi következménye volt azonban a pristinai lépésnek, a százszázalékos vám bevezetése a legnagyobb csapást a kétoldalú kapcsolatokra mérte, ugyanis megrekedt a Szerbia és Koszovó közötti párbeszéd, amely mindkét ország európai integrációjának a kulcsa. Sajtóinformációk szerint Albin Kurti, Koszovó leendő miniszterelnöke sem hajlandó tárgyalások nélkül eltörölni a vámot. 

Koszovó
vám
Pristina
áruforgalom
határ

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.