Ugrás a tartalomra

Ezreket kell még evakuálni Afganisztánból, Putyin és Hszi megállapodott

2021.08.25
13:04
2021.08.25
14:36
Forrás
MTI
Továbbra is ezrek várnak a kabuli repülőtér körül annak reményében, hogy egy evakuációs repülőjárattal elhagyhassák Afganisztánt.

Egyes országok elkezdték más helyszínekről begyűjteni állampolgáraikat, és onnan szállítják őket a repülőtérre, tekintettel a légikikötő bejáratainál uralkodó kaotikus állapotokra. Másfél héttel Kabul tálib megszállását követően az Afganisztánból való katonai kimenekítés lehetősége már csak néhány napig áll fenn. Joe Biden amerikai elnök kitart az a terv mellett, hogy az amerikai csapatok kivonását augusztus 31-re befejezik, és nem tántorítják őt el az európai szövetségesek kérései, hogy biztosítson több időt a kabuli repülőtérről zajló evakuációra. Ha az amerikai csapatok elhagyják a kabuli repülőteret, az Afganisztánt irányító tálib vezetés uralma alatt a légikikötő biztonságát már nem lehet tovább garantálni a későbbi kimenekítések érdekében - írja a nemzetközi sajtó.

Az Afganisztán ügyében folytatott koordináció erősítéséről állapodott meg Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök - közölte a kínai központi televízióra hivatkozva a TASZSZ hírügynökség. Hszi a beszámoló szerint leszögezte, hogy az afgán hatóságoknak el kell határolódniuk az összes terrorszervezettől. Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, négy katonai szállítógéppel készült fel arra, hogy több mint 500 orosz, fehérorosz, kirgiz, tádzsik, üzbég és ukrán állampolgárt menekítsen ki Afganisztánból.

A nemzetközi közösség Afganisztánban tevékenykedő tagjainak mindegyike alábecsülte a csapataik kivonulása révén beinduló folyamatok sebességét - mondta Angela Merkel német kancellár szerdán a szövetségi parlamentben. A kancellár kiemelte, hogy senki sem számított arra a "lélegzetelállító sebességre", amellyel az afgán kormányerők meghátrálnak a tálibok előtt. Az utóbbi hetek fejleményei "szörnyűségesek és keserűek", a szélsőséges iszlamisták hatalomra kerülése "rettenetes emberi drámákhoz" vezetett, ezért folytatni kell a német hadsereg műveletét, ameddig csak lehet, és segíteni kell az afgán lakosság támogatásán dolgozó ENSZ-szervezetek munkáját - mondta Angela Merkel.

Lengyelország ugyanakkor lezárja az afganisztáni kimenekítést, két utolsó járattal viszi Varsóba a kabuli repülőtérről evakuált embereket - jelentette be a lengyel külügyminiszter-helyettes. A lengyel kimenekítési misszió fő céljai teljesültek, evakuáltak minden lengyel állampolgárt, valamint a lengyel nagykövetség és a lengyel katonai kontingens mindazon volt afgán munkatársait, akiknek sikerült a kabuli repülőtérre eljutniuk - tette hozzá.

Afganisztán
Hszi Csin-ping
Vlagyimir Putyin

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.