Ugrás a tartalomra

Fehéroroszország azt állítja, bombafenyegetés miatt kellett leszállítani a Ryanair repülőgépét

2021.05.24
19:17
2021.05.25
10:05
Forrás
Szerbiai RTV
Fehéroroszország szerint az üzenet a Hamászhoz köthető. A NATO és az EU is elítéli a fehérorosz akciót. Nagy-Britannia már konkrét lépéseket tett az ügyben.

Fehéroroszország állítása szerint bombafenyegetés miatt szállították le a Ryanair ír légitársaság repülőgépét. A közlekedési minisztériumnál azt mondják, egy email okozta a tegnapi incidenst. Az üzenetben az állt, hogy a Hamász katonái azt követelik, Izrael állítsa le a Gázai övezet elleni támadást, valamint hogy az Európai Unió fejezze be a konfliktus kapcsán Izrael támogatását. A repülőn bombát helyeztek el, és amennyiben nem tesznek eleget a követelésüknek, akkor május 23-án felrobban. Sajtóhírek szerint a bombafenyegetést tartalmazó email angol nyelvű volt, és a protonmail.com címről küldték.

Vasárnap fehérorosz vadászgépek leszállásra kényszerítettek egy Athénból Vilniusba tartó Ryanair-gépet. Ezt követően őrizetbe vették a gépen utazó Raman Prataszevicset, a népszerű, egyben szélsőségesnek nyilvánított Telegram-csatorna, a NEXTA korábbi főszerkesztőjét.

Az üggyel kapcsolatban a NATO és az EU képviselői is felszólaltak. A NATO-főtitkár és az Európai Unió intézményeinek vezetői elfogadhatatlannak nevezték a Ryanair ír légitársaság Athénból Vilniusba tartó járatának "kényszerű" minszki leszállását.  Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő közölte, hogy az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését. Az EU álláspontja szerint ez az intézkedés a fehérorosz hatóságok egy újabb kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak. Már ma döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő Facebook-bejegyzésében azt írta: A nyugati országokat nem kellene sokkolnia a minszki Ryanair-incidensnek, mert hasonló esetekre az ő oldalukon is volt példa.Erről többet ide kattintva olvashat.

Nagy-Britannia konkrét lépéseket hozott az incidens kapcsán. A londoni kormány hétfőn azonnali hatállyal felfüggesztette a Belavia fehérorosz légitársaság nagy-britanniai működési engedélyét, és intézkedett arról is, hogy a brit légitársaságok ne használják Fehéroroszország légterét.

Ryanair
Fehéroroszország
repülőgép

Most

19:03, Frissítve: 19:25

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.