Ugrás a tartalomra

Fejlesztik az együttműködést Vajdaság és Baden-Württemberg között

2019.05.03
13:22
2019.05.03
18:22
Forrás
Pannon RTV
Közös bizottsági ülést tartottak Vajdaság és Baden-Württemberg tartomány parlamentjei az újvidéki tartományi képviselőházban.

A téma a két régió együttműködésének fejlesztése volt, különösen a mezőgazdaság és a biotermelés terén. A megbeszélésen szó esett a vajdasági mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külföldi piacokon való értékesítéséről is.

Németország és Szerbia külkereskedelmi mérlege 2018-ban 5 milliárd euró volt, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évi átlaghoz képest. Ebben Vajdaság 1,5 milliárd euróval vett részt, tartományi viszonylatban az árucsere-forgalom 17 százalékkal nőtt. A jó gazdasági kapcsolatok tartományi viszonylatban is megmutatkoznak Vajdaság és a németországi Baden-Württemberg között - hangzott el a mai találkozó után. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke (VMSZ) elmondta:

„Azt látjuk, hogy hasonlóak a problémák, amikkel ők is küszködnek, függetlenül attól, hogy Németország sokkal fejlettebb, teljesen más mezőgazdasága van, mint Vajdaságnak, de van sok olyan kérdés, ami úgy tűnik, hogy szélesebb kontextusban aktuális, Közép-Európában és Európában, itt nem csak a klímaváltozásra, hanem a falvak elöregedésére, a gazdálkodás rentabilitásra, az árakra, a szövetkezésre gondolok.”

 

Nenad Borović, a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke (DP) elmondta, a tartomány előnyös helyzetben van az organikus termelés terén. Jelenleg 10.800 hektár földterületet használtak fel e célra, az igények azonban ennél jóval nagyobbak. Hozzáfűzte:

„A Baden-Württemberggel megvalósított árucsere-forgalomnak mindössze 3 százalékát képezik a vajdasági mezőgazdasági termékek, ami szerintem ebben a pillanatban kevés, és a vajdasági agráriumnak sokkal nagyobb mértékben kellene képviseltetnie magát e tekintetben.”

A Németország kertjének is nevezett Baden-Württemberg tartomány adta az 1990-es évek Németországa nemzeti össztermékének 15 százalékát. Martin Hahn, a német tartomány képviselőházának Vidékfejlesztési és Fogyasztóvédelmi Bizottsága elnöke elmondta:

„Számunkra is nagyon fontos volt tisztáznunk, hogy sem Európa, sem az Európai Unió nem tudja megoldani mások helyett a problémát, ezért nekünk együtt kell működnünk és együtt dolgoznunk a közös problémák megoldása érdekében.”

A Baden-Württemberg-i küldöttséget Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke is fogadta. A találkozón elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az oktatás és a turisztika terén való együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak.

Vajdaság
Baden-Württemberg
Pásztor István
Nenad Borović
Martin Hahn

Most

14:59

Orbán Viktor Georgia miniszterelnökével tárgyalt

A találkozón a magyar-georgiai politikai együttműködés elmélyítésének lehetőségeit, valamint Georgia EU-integrációs folyamatának állását tekintették át, figyelembe véve a Magyarország uniós elnöksége nyújtotta előrelépési lehetőségeket.
14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.