Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Juhász Géza

Fejlesztik az együttműködést Vajdaság és Baden-Württemberg között

2019.05.03
13:22
2019.05.03
18:22
Forrás
Pannon RTV
Közös bizottsági ülést tartottak Vajdaság és Baden-Württemberg tartomány parlamentjei az újvidéki tartományi képviselőházban.
Pannon RTV/Juhász Géza

A téma a két régió együttműködésének fejlesztése volt, különösen a mezőgazdaság és a biotermelés terén. A megbeszélésen szó esett a vajdasági mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek külföldi piacokon való értékesítéséről is.

Németország és Szerbia külkereskedelmi mérlege 2018-ban 5 milliárd euró volt, ami 12 százalékos növekedést jelent az előző évi átlaghoz képest. Ebben Vajdaság 1,5 milliárd euróval vett részt, tartományi viszonylatban az árucsere-forgalom 17 százalékkal nőtt. A jó gazdasági kapcsolatok tartományi viszonylatban is megmutatkoznak Vajdaság és a németországi Baden-Württemberg között - hangzott el a mai találkozó után. Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke (VMSZ) elmondta:

„Azt látjuk, hogy hasonlóak a problémák, amikkel ők is küszködnek, függetlenül attól, hogy Németország sokkal fejlettebb, teljesen más mezőgazdasága van, mint Vajdaságnak, de van sok olyan kérdés, ami úgy tűnik, hogy szélesebb kontextusban aktuális, Közép-Európában és Európában, itt nem csak a klímaváltozásra, hanem a falvak elöregedésére, a gazdálkodás rentabilitásra, az árakra, a szövetkezésre gondolok.”

 

Pannon RTV/Juhász Géza

Nenad Borović, a Tartományi Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságának elnöke (DP) elmondta, a tartomány előnyös helyzetben van az organikus termelés terén. Jelenleg 10.800 hektár földterületet használtak fel e célra, az igények azonban ennél jóval nagyobbak. Hozzáfűzte:

„A Baden-Württemberggel megvalósított árucsere-forgalomnak mindössze 3 százalékát képezik a vajdasági mezőgazdasági termékek, ami szerintem ebben a pillanatban kevés, és a vajdasági agráriumnak sokkal nagyobb mértékben kellene képviseltetnie magát e tekintetben.”

Pannon RTV/Juhász Géza

A Németország kertjének is nevezett Baden-Württemberg tartomány adta az 1990-es évek Németországa nemzeti össztermékének 15 százalékát. Martin Hahn, a német tartomány képviselőházának Vidékfejlesztési és Fogyasztóvédelmi Bizottsága elnöke elmondta:

„Számunkra is nagyon fontos volt tisztáznunk, hogy sem Európa, sem az Európai Unió nem tudja megoldani mások helyett a problémát, ezért nekünk együtt kell működnünk és együtt dolgoznunk a közös problémák megoldása érdekében.”

A Baden-Württemberg-i küldöttséget Đorđe Milićević, a tartományi kormány alelnöke is fogadta. A találkozón elsősorban a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, az oktatás és a turisztika terén való együttműködés fejlesztéséről tárgyaltak.

Vajdaság
Baden-Württemberg
Pásztor István
Nenad Borović
Martin Hahn

Most

16:17, Frissítve: 17:20

Levendulanapok Szabadkán

Jótékonysági Levendulanapokat tartottak a szabadkai Vasutastelep üzletközpontjában. A látogatók levendulapalántát, vágott virágot, levendulavizet- és olajat, valamint más kézműves termékeket is vásárolhatnak.
14:47, Frissítve: 14:53

Szurkoljunk a magyar női pólósoknak!

VB-döntőt játszik 20 órától a magyar női pólóválogatott. Az ellenfél az Egyesült Államok csapata, mely a torna legnagyobb esélyesének számít.
14:41, Frissítve: 16:54

Hajnal Jenő: Az öröm és a megtiszteltetés díja ez

Emlékplakettet adományozott Hajnal Jenőnek a budapesti székhelyű Nagy Imre Társaság. A Magyar Nemzeti Tanács elnökének így köszönték meg munkáját az ’56-os eseményekre való emlékezés kapcsán, illetve közreműködését az emlékhelyek létrehozásában.

Népszerű

Apa és négy gyerek – segítsünk a Vranka családnak

Segítségre szorul a szabadkai Vranka család. Az apa egyedül neveli négy gyermekét. A szerény körülmények között élő öttagú családnak leginkább élelmiszerekre, tisztálkodási szerekre, valamint építőanyagokra lenne szükségük.