Ugrás a tartalomra
Ana Brnabić és Angela Merkel
Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljevic

„Fel kell gyorsítani az eurointegrációs folyamatokat”

2019-09-18
17:37
2019-09-18
19:43
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Ana Brnabić szerb miniszterelnök Angela Merkel német kancellárral egyeztetett Berlinben.

A két politikus Szerbia és Németország kapcsolatáról, gazdasági kérdésekről, kül- és európai politikával kapcsolatos témákról is tárgyalt. A szerb miniszterelnök egyébként a német kancellár meghívására tegnap kezdte meg kétnapos németországi látogatását.

Katonai tiszteletadás mellett, a két ország himnuszával, vörös szőnyegen fogadta a szerb miniszterelnököt Berlinben a német kancellár. Ana Brnabić és Angela Merkel hosszas kézfogását nagy fokú médiajelenlét kísérte. A politikusok, miután végigvonultak a vörös szőnyegen, helyet foglaltak, és a felvételek szerint a himnuszokat is ülve hallgatták végig. Ennek magyarázata vélhetően Merkel korábbi rosszulléteiben keresendő.

A két politikus az egyeztetést követően sajtótájékoztatót tartott. Angela Merkel elmondta, a megbeszélésen túlnyomórészt Szerbia és Németország kapcsolatáról, valamint a gazdasági kérdésekről esett szó. A nemét kancellár azt is aláhúzta, jelenleg mintegy 400 német illetőségű cég dolgozik Szerbiában, amelyek csaknem 60 ezer embert foglalkoztatnak. „Szeretném hangsúlyozni, hogy a miniszterelnök nemcsak a munkanélküliség elleni harcban és Szerbia gazdaságának fejlesztésében elkötelezett, hanem a digitalizálásban és a digitális átalakulásban is” - emelte ki Merkel. Azt is aláhúzta, hogy a digitalizáció fejlesztése nagy előrelépést jelent Szerbiának a fiatalok foglalkoztatását illetően.

A két ország kapcsolatát meg kell erősíteni - hangsúlyozta Ana Brnabić. A szerb miniszterelnök hozzátette, a gazdaság fejlesztése pedig hozzájárulna Szerbia európai uniós integrációjának felgyorsításához: „Ez a mi európai utunk, Szerbia európai útja és mi euróintegrációnk. Honnan jöttünk, hová kell tartanunk, mit kell még csinálnunk és megtudjuk-e gyorsítani. Reméljük, hogy igen, és hogy a jövőben fel tudjuk gyorsítani Szerbia eurointegrációját. Ez mindenképp fontos az egész Nyugat-Balkánnak is.”

A találkozón a Belgrád-Piština párbeszédet érintő kérdésekről is szó esett. Elhangzott, hogy Németország fontosnak tartja a párbeszéd folytatását és a koszovói kérdés megoldását. Brnabić aláhúzta, Koszovó az egyetlen bizonytalan pontja Belgrád és Berlin kapcsolatának, mindazonáltal, hogy a Szerbiának Németország az egyik legfontosabb partnere.

Angela Merkel
német kancellár
Ana Brnabić
szerb miniszterelnök
Berlin
tárgyalás

Most

08:30

Fucsovics a legjobb 32-ben

Fucsovics Márton a 32 közé jutott a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokságon, miután szerdán a második fordulóban jobbnak bizonyult az olasz Jannik Sinnernél.
08:14

Ma van a magyar kultúra napja

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte és a határokon túl is a magyar kultúra napját.

Népszerű

Leégett egy szabadkai autószerelő műhely

Tűz ütött ki ma délelőtt egy autószerelő műhelyben Szabadkán. A Koszovó utcában lévő autószervizben jelentős anyagi kár keletkezett, sérültről azonban nem szólnak a hírek.

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.