Ugrás a tartalomra

„Fel kell gyorsítani az uniós tárgyalásokat a szabadkereskedelmi megállapodásokról”

2021.03.02
18:45
Forrás
MTI
Szijjártó Péter a kereskedelemmel, illetve külgazdasággal foglalkozó uniós miniszterekkel folytatott keddi online megbeszélést.

Fel kell gyorsítani a szabadkereskedelmi megállapodásokról folyó uniós tárgyalásokat - hangsúlyozta a magyar külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán. Kiemelte: az ülésen két javaslatot tett, hogy gyorsabbak lehessenek a szabadkereskedelmi tárgyalások.

Az elvi javaslata az volt, hogy ne keverjék össze a politikai kérdéseket a kereskedelmi ügyekkel. Az európai emberek érdeke az, hogy megőrizhessék munkahelyeiket, ehhez pedig az kell, hogy munkaadó vállalataik a világpiacon sikeresek tudjanak lenni - mutatott rá.

A külügyminiszter másik javaslata az volt, hogy négy irányba érdemes koncentrálnia az európai kereskedelempolitikának. A transzatlanti irányról szólva elmondta: Magyarország pontosan tudja, mekkora jelentősége van az amerikai beruházóknak. Azt kellene elérni, hogy még több amerikai vállalat jelenjen meg Európában és minél több európai termék jelenhessen meg az amerikai piacokon - jelezte.

Fontos földrajzi fókuszként emelte ki Szijjártó Péter a Nyugat-Balkánt. Mint mondta, a gazdasági és kereskedelmi együttműködések a Nyugat-Balkán és az Európai Unió számára is különösen fontosak. A harmadik fókuszként Eurázsiát említette a külügyminiszter. Kifejtette, hogy a keleti térségben jelen lévő természeti erőforrások és az európai térségben jelen lévő nagyon magas színvonalú technológia összekapcsolása komoly lehetőségeket biztosíthat az Európai Uniónak. Negyedik irányként a kelet-ázsiai területeket jelölte meg a miniszter. Kiemelte, hogy itt jött létre a világ legnagyobb szabadkereskedelmi övezete, amellyel az Európai Uniónak minél előbb el kell kezdenie a tárgyalásokat a minél szorosabb gazdasági és kereskedelmi együttműködésről.

Szijjártó Péter videójában emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság készíti a következő időszakra szóló kereskedelmi koncepciót. Kiemelte: már a világjárvány előtt is megfigyelhető volt, hogy az Európai Unió gazdasági súlya csökkent a világban, emellett a britek is elhagyták az uniót, miközben az Amerikai Egyesült Államok és Kína is folyamatosan növelte gazdasági erejét és pozícióját. Most még inkább érdeke az Európai Uniónak, hogy szélesítse gazdasági látókörét, megnövelje azokat a piacokat, amelyeken az európai uniós cégek termékei megjelenhetnek - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter
szabadkereskedelem

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.