Ugrás a tartalomra
Európai Bizottság

Felfüggeszthetik Szerbia uniós csatlakozását?

2022.09.28
20:47
2022.11.20
14:46
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiával való csatlakozási tárgyalások felfüggesztését kéri az Európai Uniótól az Európai Parlament mindaddig, amíg Belgrád nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben.

A Szabad Európa Rádió közlése szerint ez az Európai Unió bővítési stratégiájáról szóló jelentéstervezetben szerepel. Azt állítják, a dokumentumban az áll, prioritásként kezelik a csatlakozó országokkal szemben azt az elvárást, hogy az EU közös kül- és biztonságpolitikájához igazodjanak. Az EP külügyi bizottságának tagjai október 13-án vitathatják meg ezt a dokumentumot, a tervezet végleges változata pedig az Európai Parlament elé novemberben kerül.

Szerbia nem vezetett be szankciókat

Szerbia az orosz-ukrán háború kitörése óta nem változtat álláspontján, miszerint kiáll Ukrajna területi egysége mellett, ugyanakkor nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. Utóbbi miatt az Európai Unió rendszeresen megrója Szerbiát, mondván, a csatlakozási folyamatban lévő országnak is alkalmazkodnia kell az uniós büntetőintézkedésekhez. Ebben a tekintetben Szerbia helyzete egyedülálló a régióban, a többi csatlakozni kívánó balkáni állam ugyanis támogatja a szankciós csomagokat.

„Konzultációs terv" Oroszországgal

Az Európai Unió emellett azért is neheztel Szerbiára, mert Nikola Selaković szerb külügyminiszter, és orosz kollégája, Szergej Lavrov a minap úgynevezett konzultációs tervet írt alá New Yorkban a következő két évre vonatkozóan. A felek szerint ez egy rendszeresen megkötött, technikai jellegű dokumentum, mely semmi rendkívülit nem tartalmaz. A nyugati politikai hangok azonban erősen megkérdőjelezték, miért kötött Szerbia egy olyan országgal szerződést, mely agressziót követ el egy másik állammal szemben.

Szankciók nélkül nincs előrelépés

A Tanjug hírügynökség szerda este pontosította a korábbi információkat, saját forrásaira hivatkozva. Azt írják, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének módosítási javaslata, mely bekerült  az Európai Unió bővítési stratégiájáról szóló jelentéstervezetbe, nem a csatlakozás felfüggesztését kéri, hanem a folyamatban való előrelépést kötné a szankciók bevezetéséhez. Nyomatékosítják: nincs szó az integráció megszakításáról.

EU-csatlakozás
szankciók
Szerbia

Most

20:59

Húszéves az Izida

December 3-a a fogyatékkal élők világnapja. A Közügyekben ennek kapcsán bemutattuk a bácsfeketehegyi Izida Anya és Gyermekvédelmi Társaságot, amely fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli.
20:07, Frissítve: 21:07

A jövő ígérete az őssejtterápia?

Vannak, akik hisznek benne, mások szkeptikusok. Annyi bizonyos, hogy a technológia és az orvostudomány fejlődésével egyre több lehetőség nyílik a köldökzsinórvérből levett őssejtek felhasználására.
17:47, Frissítve: 17:52

Észak-Macedónia vette át az EBESZ soros elnökségét

Észak-Macedónia vette át Lengyelországtól az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) soros elnökségét a szervezet kétnapos külügyminiszteri konferenciájának pénteki záróülésén a lengyelországi Lódzban.
16:45, Frissítve: 16:53

Viszonylagos nyugalom van Horgoson

A helyiek egyelőre fellélegezhetnek, a szerb hatóságok akcióinak köszönhetően csak elvétve látni migránst a magyar határhoz közeli település utcáin.

Népszerű