Ugrás a tartalomra

Felfüggeszthetik Szerbia uniós csatlakozását?

2022.09.28
20:47
2022.11.20
14:46
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiával való csatlakozási tárgyalások felfüggesztését kéri az Európai Uniótól az Európai Parlament mindaddig, amíg Belgrád nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben.

A Szabad Európa Rádió közlése szerint ez az Európai Unió bővítési stratégiájáról szóló jelentéstervezetben szerepel. Azt állítják, a dokumentumban az áll, prioritásként kezelik a csatlakozó országokkal szemben azt az elvárást, hogy az EU közös kül- és biztonságpolitikájához igazodjanak. Az EP külügyi bizottságának tagjai október 13-án vitathatják meg ezt a dokumentumot, a tervezet végleges változata pedig az Európai Parlament elé novemberben kerül.

Szerbia nem vezetett be szankciókat

Szerbia az orosz-ukrán háború kitörése óta nem változtat álláspontján, miszerint kiáll Ukrajna területi egysége mellett, ugyanakkor nem vezet be szankciókat Oroszországgal szemben. Utóbbi miatt az Európai Unió rendszeresen megrója Szerbiát, mondván, a csatlakozási folyamatban lévő országnak is alkalmazkodnia kell az uniós büntetőintézkedésekhez. Ebben a tekintetben Szerbia helyzete egyedülálló a régióban, a többi csatlakozni kívánó balkáni állam ugyanis támogatja a szankciós csomagokat.

„Konzultációs terv" Oroszországgal

Az Európai Unió emellett azért is neheztel Szerbiára, mert Nikola Selaković szerb külügyminiszter, és orosz kollégája, Szergej Lavrov a minap úgynevezett konzultációs tervet írt alá New Yorkban a következő két évre vonatkozóan. A felek szerint ez egy rendszeresen megkötött, technikai jellegű dokumentum, mely semmi rendkívülit nem tartalmaz. A nyugati politikai hangok azonban erősen megkérdőjelezték, miért kötött Szerbia egy olyan országgal szerződést, mely agressziót követ el egy másik állammal szemben.

Szankciók nélkül nincs előrelépés

A Tanjug hírügynökség szerda este pontosította a korábbi információkat, saját forrásaira hivatkozva. Azt írják, az Európai Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének módosítási javaslata, mely bekerült  az Európai Unió bővítési stratégiájáról szóló jelentéstervezetbe, nem a csatlakozás felfüggesztését kéri, hanem a folyamatban való előrelépést kötné a szankciók bevezetéséhez. Nyomatékosítják: nincs szó az integráció megszakításáról.

EU-csatlakozás
szankciók
Szerbia

Most

11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.
10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.