Ugrás a tartalomra

Felgyorsulhat Szerbia EU-csatlakozási folyamata 2017-ben (videó)

2017.01.03
12:48
A várakozások szerint már az év elején megnyílhat három újabb tárgyalási fejezet
A várakozások szerint már az év elején megnyílhat három újabb tárgyalási fejezet. Az ország mindenképpen folytatja európai útját, de a vezetők nem engedik meg, hogy bárki megalázza Szerbiát - nyilatkozta a miniszterelnök és a külügyminiszter is. Szerbia 2017-ben is az Európai Unió felé vezető úton halad. A tárgyalási folyamat ugyan nem könnyű, de az ország vezetői újabb fejezetek megnyitását várják idén. Aleksandar Vučić, miniszterelnök: "Azt várom, hogy nem egy, hanem három fejezetet nyitunk meg Keresztelő Szent János napjáig, 2017. január 20-ig. Láthatják azt is, hogy néha nehézségekkel nézünk szembe. Ahogy azt elmondtam, sok barátunk van a világban, sok barátunk van a régióban és nem fordítottunk magunk ellen senkit sem. De olyan országok is vannak, amelyek Szerbia sikerében és fejlődésében - főleg a gazdaságban és a biztonsági kapacitások növelésében - a saját országuk sikertelenségét látják."



Szerbia több fejezet tárgyalására is felkészült a külügyminiszter szerint. De ezek megnyitása Brüsszel és a tagországok hozzáállásától is függ. Ivica Dačić, külügyminiszter: "Szerbia készen áll, és természetesen az európai úton akarunk tovább menni. De el kell mondanom, hogy Szerbia soha nem fog megengedni semmilyen megaláztatást és zsarolást, amely az állami és nemzeti érdekeivel szemben áll." Tavaly decemberben Horvátország blokkolta a kultúrára és az oktatásra vonatkozó 26-os csatlakozási fejezetet. Ez mára megszűnt, úgyhogy a következő EU-Szerbia közös kormányülésen ez is megnyílhat. Kovács Elvira, a Szerbiai Parlament Integrációs Bizottságának elnökhelyettese: "Ami nagy újdonság, és ami már biztos, hogy a kormány múlt héten csütörtökön és pénteken elfogadta a 20-as és a 29-es tárgyalási fejezetekre vonatkozó tárgyalási keretet, illetve álláspontot. A 20-as a vállalkozásra és iparpolitikára vonatkozó fejezet, a 29-es pedig a vámunióra vonatkozik." Várhatóan a jövő héten a szerbiai parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága elfogadja ezeket a kereteket, majd az integrációs bizottság ülése után Brüsszelbe küldik. Kovács Elvira szerint január végén vagy február elején megnyílhat a 26-os, a 20-as és a 29-es tárgyalási fejezet is.
EU
uniós csatlakozás
fejezetek

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.