Ugrás a tartalomra

Felkavarta a világpolitikát az észak-koreai kísérleti atomrobbantást

2017.09.04
12:15
2024.03.19
08:36
Felkavarta a világpolitikai folyamatokat Észak-Korea hidrogénbomba-kísérlete.Az üggyel kapcsolatban reagált már Kína, Dél-Korea, az Egyesült Államok és Oroszország is.

A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető utasítására elvégzett tesztnek az volt a célja, hogy megerősítse, a bomba egy újonnan kifejlesztett interkontinentális ballisztikus rakétára szerelhető. Miután a kísérlet tökéletesen sikeres volt, ez beigazolódott. A kétfokozatú termonukleáris fegyvernek példátlan az ereje - így jelentette be az észak-koreai állami televízió bemondója a sikeres kísérletről szóló hírt helyi idő szerint vasárnap.

A sikeres kísérletről szóló híreket Észak-Korea-szerte követték, majd pedig a bejelentést követően tapsviharral éltették az észak-koreai vezetőt és annak sikeres tervét.

„A sikeres kísérlet azt bizonyítja, hogy az ország erős, és hatékonyan szembe tud szállni minden olyan tevékenységgel, amely az érdekei ellen szól” – mondta egy helyi férfi.

Észak-Koreában egyébként vasárnap napközben nyoma sem volt feszültségnek, vagy bármilyen jellegű félelemnek a robbantás bejelentése után. „Nem tapasztaltunk feszültséget, minden a mindennapi kerékvágásban kezdődött és úgy is folytatódott” – erősítette meg mindezt egy phenjani egyetemista.

A mesterséges módon előidézett földrengéseket órákkal később Magyarországon is mérni tudták. A japán és a kínai kormány közölte, hogy nem észleltek sugárszennyezést az észak-koreai kísérleti robbantás óta. A sugárszennyezéstől való félelmet főleg az idézte elő, hogy az észak-koreai robbantás hatására két földrengés is volt. Kim Dzsong Un bejelentette: a hidrogénbomba alkatrészeit az országban állították elő és bármikor képesek újabb bomba előállítására.

Dél-Korea a robbantás hírére biztonsági erőket vezényelt vasárnap éjszaka a két Korea közötti határszakaszra. Ezt követően pedig a dél-koreai hadsereg vezérkara közölte: ballisztikus rakétával hajtottak végre hadgyakorlatot, válaszul az észak-koreai kísérleti atomrobbantásra. A hadgyakorlaton légi és szárazföldi erők vettek részt. Dél-Korea egyébként a lehető legszigorúbb büntetést követeli.

A hidrogénbomba-kísérlet kapcsán a világ vezető politikusai is megszólaltak. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának soros elnöki tisztét betöltő Svédország szerint az újabb észak-koreai nukleáris teszttel súlyosbodott az észak-koreai nukleáris válság. Még nagyobb veszélybe került a nemzetközi béke és a stabilitás.

Donald Trump is megszólalt az üggyel kapcsolatban. Az Egyesült Államok számára rendkívül ellenségesnek és veszélyesnek nevezte a phenjani nukleáris robbantást. Az elnök szerint Észak-Korea magatartása fenyegetést jelent Kína számára is, de úgy vélekedett, hogy az Észak-Koreára való pekingi nyomásgyakorlás egyelőre kevés sikerrel járt. A megbékítés politikája Phenjannal szemben nem működik – mondta Trump.

Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök újabb szankciókat sürget, míg a japán elnök szerint a robbantás veszélyt jelent a világ békéjére. Hszi Csin-ping kínai és Vlagyimir Putyin orosz elnök pedig egyetértett abban, hogy „megfelelő módon” kell kezelni a legújabb észak-koreai kísérleti atomrobbantást.

Az észak-koreai kommunista rezsim egyébként a vasárnapival együtt immár a hatodik sikeres atomkísérletet hajtotta végre.       

Észak-Korea
Dél-Korea
bomba
atombomba

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.