Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fennállásának 17. évfordulóját ünnepli a Horvát Nemzeti Tanács

2019-12-13
20:43
2019-12-14
15:54
Forrás
Pannon RTV
Megalakulásának 17. évfordulóját ünnepelte péntek este a Horvát Nemzeti Tanács Szabadkán.

A városházán megtartott eseményen azokat a horvát közösséghez tartozó polgárokat is díjazták, akik maradandót alkottak a kultúra és az oktatás területén. A hivatalos adatok szerint Szerbiában csaknem 58 ezer horvát él.

A Szabadkai Városházán megtartott eseményen Jasna Vojnić rövid prezentáción keresztül ismertette a tanács megalakulásának történetét, illetve jelenlegi működését. A Horvát Nemzeti Tanács elnöke az újságíróknak egyebek mellett arról is beszámolt, hogy Horvátország pénzeszközöket biztosított a tanács működésének megerősítéséhez, illetve ahhoz, hogy létrejöhessen Szabadkán a Horvát Ház, amelynek munkálatai jövőre kezdődhetnek meg: „A Szerbiában élő horvátok jogainak használata még nincs a megfelelő szinten. Ennek okai Szerbiában kereshetőek, illetve abban is, hogy Horvátország korábban nem biztosított elegendő támogatást. Azonban az elmúlt években változott a helyzet, Szerbia csatlakozási táragylásokat folytat az Európai Unióval és Horvátországtól is nagyobb támogatást kapunk. Bízunk benne, hogy a jogok gyakorlása is mind nagyobb lesz.”

Az eseményen Pásztor István is részt vett. A Tartományi Képviselőház elnöke egyebek mellett azt mondta, hogy az elmúlt 17 év fontos periódus volt az ország, és a nemzetiségi közösségek életében is, ugyanis sikerült közösen kialakítani olyan rendszerbeli megoldásokat, amelyek a szerbiai jogrendnek a részévé váltak. Kiemelte: „Azt hiszem, hogy ez egy jó gyakorlat, kibírta az idő próbáját. Egészen biztos, hogy sokkal jobb, mint a hasonló, vagy egyáltalán nem létező lehetőségek a környezetben, beleértve az Európai Unió tagországainak némelyikét is, ahol legalább akkora kisebbségi nemzeti közösségek vannak, mint amekkorák itt Szerbiában vannak.”

Pásztor hozzátette, a nemzeti tanácsok rendszere egy kiváló lehetőség arra, hogy a többség és a kisebbségek viszonya törvényes kereteken belül rendeződjön, ami a társadalmi feszültségek orvoslását is jelenti, illetve azt, hogy identitásépítés szempontból az érdekelt nemzeti közösségek azok, amelyek a döntéseket meg tudják hozni.

Horvát Nemzeti Tanács
Jasna Vojnić
Horvát Ház
Pásztor István

Most

Népszerű