Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fennállásának 8. évfordulóját ünnepeli a VMSZ belgrádi városi szervezete

2019-12-13
21:18
2019-12-14
16:01
Forrás
Pannon RTV
Stratégiai céljuk egy magyar nyelvű óvoda megnyitása a szerb fővárosban - jelentette ki Nebojša Marjanović, a VMSZ belgrádi városi szervezetének elnöke.

Fennállásának nyolcadik évfordulóját ünnepelte a Vajdasági Magyar Szövetség belgrádi városi szervezete péntek este. A szervezet által bérelt irodahelyiségek teljesen megteltek, és nemcsak az ünnepség miatt, az itt szervezett rendezvények iránt egyre nagyobb az érdeklődés - hangzott el az eseményen.

A megalakulás óta ez már a harmadik iroda, amelyet bérelnek, ugyanis a taglétszám növekedése miatt újabb, nagyobb helyiségekre volt szükség. A szervezet növekedésével pedig a tervek is egyre nagyszabásúbbakká válnak.

Nebojša Marjanović, belgrádi elnök, VMSZ: „A legközelebbi jövőben a köztársasági választásokra szeretnénk jól felkészülni. Itt természetesen maximális támogatást nyújtunk, minden szavazatért harcolni fogunk. Stratégiai célunk pedig egy magyar nyelvű óvoda megnyitása Belgrádban.”

A belgrádi az első, és egyetlen Vajdaságon kívül tevékenykedő szervezete a Vajdasági Magyar Szövetségnek, amely 11 taggal indult, ma pedig mintegy 450 tagot számlál. A szervezet egyik legfontosabb feladata a szerb-magyar kapcsolatok erősítése.

Pásztor Bálint, köztársasági parlamenti frakcióvezető, VMSZ: „A VMSZ belgrádi városi szervezete beváltotta az elmúlt nyolc évben a hozzá fűzött reményeket, sőt túl is szárnyalta, ugyanis úgy indult, hogy egy találkozóhelye lesz a belgrádi magyaroknak, ehhez képest - természetesen ezt a funkcióját ellátja, de - a VMSZ egyik legaktívabb helyi és városi szervezete, amely a szerb-magyar barátság, a két nemzet közös pontjainak a detektálása ügyében rengeteget tett az elmúlt nyolc évben.”

Az ünnepségen elhangzott, a tavaszi parlamenti választásokat követően hamar megkezdik a magyar nyelvű óvoda előkészítését. Előbb műhelymunkákat szerveznek a gyerekeknek, majd egy-egy városi óvodában igyekeznek magyar nyelvű csoportot indítani. A kisiskolások számára is létrehoznak egy napközi intézményt, ahol a gyerekek magyarul beszélhetnek, megoldhatják a házi feladataikat és ápolhatják a magyar kultúrát.

VMSZ
belgrádi városi szervezet
Belgrád
Nebojsa Marjanovic
Dr. Pásztor Bálint

Most

Népszerű

Ítéletidő Bácskában

Szabadkát nem sokkal 20 óra előtt érte el a vihar. Egyes helyi közösségekben nagy mennyiségű jég esett.