Ugrás a tartalomra

Feszül a helyzet Észak-Koszovóban

2023.05.29
13:40
2023.05.29
17:50
Forrás
Pannon RTV
A koszovói különleges rendőrség egységei teljes harci felszerelésben Leposavić, Zubin Potok és Zvečan települések önkormányzati épületeihez vonultak.

A polgárok a reggeli órákban gyülekezni kezdtek az önkormányzati épületek előtt. A koszovói szerbek azt követelik, hogy a koszovói kormány nyilvánítsa semmisnek az áprilisi polgármester-választást, és tegye lehetővé, hogy továbbra is szerbek vezessék az ottani intézményeket.

Kordonokkal zárták el hétfő reggel a KFOR tagjai Zvečanban az önkormányzati épületeket. Az elégedetlen polgárok viszont többször is megpróbálták áttörni a blokádokat. Miután az épületbe többször is megpróbáltak behatolni, a rendőrök könnygázt is bevetettek.

A történtek kapcsán a szerb külügyminiszter is nyilatkozott a Szerbiai RTV-nek. Ivica Dačić hangsúlyozta, Szerbia nem fogja megengedni, hogy a helyzet elmérgesedjen. A nemzetközi békefenntartó haderőknek pedig garantálnia kellene a koszovói szerbek biztonságát. A külügyi tárca vezetője azt mondta, hogy Szerbia üzenete mindig ugyanaz marad, ami eddig is.

„Jobb száz évig tárgyalni, mint konfliktusokba és háborúba bonyolódni. Nyilvánvaló, hogy Priština évekkel, sőt, évtizedekkel ezelőtt úgy döntött, hogy politikája egyoldalú lépésekből és egyoldalú cselekedetekből fog állni.”

A Szerbiai Katonaság péntekig a legmagasabb harckészültségben marad - jelentette be Miloš Vučević. A szerb védelmi miniszter kiemelte, hogy a vezérkar főnöke kapcsolatban áll a KFOR parancsnokával, aki azt mondta neki, hogy biztosítják a békét, és nem engedik, hogy a koszovói rendőrség összecsapjon a szerbekkel.

„Jó, hogy a KFOR-ban megvan a békefenntartási akarat, de ezeket a bitorlókat el kellett volna küldeni az Ibartól délre a megállapodásoknak megfelelően, és köszönetet mondani nekik. Van KFOR, létezik EULEX, ismert, hogy ki gondoskodik a biztonságról és a békéről Koszovóban.”

Ana Brnabić szerb miniszterelnök szerint Koszovóban még soha nem volt ennél feszültebb a helyzet. Ugyanakkor megköszönte az ott élő szerbeknek, hogy nem alkalmaztak erőszakot.

„Köszönjük a Koszovóban élő népünknek, hogy méltóságteljesek, igazán lenyűgöző és inspiráló, ahogyan békésen, erőszakmentesen ellenállást tanúsítanak.”

Észak-Koszovóban a kialakult helyzet miatt hétfőtől a tanítás is szünetel, és óvodába sem mennek a gyerekek. A szülők azt az üzenetet kapták, hogy a tanítás határozatlan ideig szünetelni fog, mindaddig amíg a koszovói rendőrség tagjai ki nem vonulnak Koszovó északi részéből.

Észak-Koszovó
feszült helyzet
Leposavić
Zubin Potok
Koszovó
rendőrség

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.