Ugrás a tartalomra

Feszült a helyzet az EU és Fehéroroszország között

2021.05.24
18:30
2021.05.25
10:06
Forrás
MTI
Előzőleg a belorusz hatóságok leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság egyik gépét, majd őrizetbe vették Raman Prataszevicset,

Az Európai Unió bekérette Fehéroroszország nagykövetét a hétvégén történt incidens miatt, amikor is a belorusz hatóságok leszállásra kényszerítették a Ryanair ír légitársaság egyik repülőgépét. Ezt követően pedig őrizetbe vették Raman Prataszevicset, a NEXTA korábbi főszerkesztőjét. Ennek kapcsán arról tájékoztatták a nagykövetet, hogy az EU intézményei és tagállamai határozottan elítélik a gép minszki földre kényszerítését és a gépen utazó, őrizetbe vett újságíró szabadon bocsátására szólítottak fel.

Josep Borrell kül- és biztonságpolitikai főképviselő közölte, hogy az EU megengedhetetlennek tartja egy polgári repülőgép leszállásra kényszerítését. Az EU álláspontja szerint ez az intézkedés a fehérorosz hatóságok egy újabb kísérlete arra, hogy minden ellenzéki hangot elhallgattassanak.

Már ma döntés születhet szankciók bevezetéséről Fehéroroszországgal szemben - jelentette be Charles Michel Brüsszelben. Az Európai Tanács elnöke hangsúlyozta, hogy a Ryanair légitársaság járatának minszki földre kényszerítése elfogadhatatlan. Az értekezlet napirendjére veszi az incidenst, ide értve a járaton utazó, Minszkben előállított Raman Prataszevics ellenzéki aktivista és újságíró ügyét is. Határozott válaszlépésekre van szükség, ugyanis a fehérorosz hatóságok cselekedete fenyegetést jelent a nemzetközi biztonságra és a nemzetközi civil repülésre egyaránt - húzta alá az Európai Tanács elnöke.

Fehéroroszország
Josep Borrell
Raman Prataszevics

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.