Ugrás a tartalomra

Fogynak a magyarok

2018.04.24
14:20
2018.04.24
18:06
Forrás
Szeged TV
Konferenciát tartottak a Szegedi Tudományegyetemen a külhoni magyarok helyzetéről. A szakemberek szerint a sikeres nemzetpolitikához rendszerszerű és innovatív munkára van szükség.

„Jó irányban haladunk, de nagyon lassan ahhoz képest, milyen gyorsan fogy a külhoni magyar közösségek létszáma” - hívta fel a figyelmet a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Kántor Zoltán.

Kántor Zoltán, igazgató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet, Budapest: „Az egész térségben csökken a lakosság száma, az elöregedés, kivándorlás mindenkit sújt, és az asszimiláció is súlyos, a nemzetpolitika próbál mindent megtenni, hogy csökkenjen ez az asszimiláció, ne csak a magyar szülők de a vegyes házasságban élők is írassák a gyerekeiket magyar iskolába.”

Szerbia uniós csatlakozás előtt áll, így nagy figyelmet kell fordítani az ott élő nemzetiségek jogainak megerősítésére - mondta a szabadkai Jogi Kar tanára. Beretka Katinka hozzátette: Szerbia az első olyan tagjelölt ország, ahol az EU egy kisebbségügyi akcióterv elfogadását kérte.

Beretka Katinka, docens, Gazdasági és Igazságszolgáltatási Jogi Kar, Szabadka: „Tudjuk, hogy az Unió a kisebbségvédelem terén nagy kívánalmakat nem állít az államokkal szemben, tehát a magyar közösségnek többre van szüksége, mint egy antidiszkriminációs politika, tehát nem elég, hogy ők egyenlőek, továbbra is szükség van kollektív és egyéni jogokra. Ami segíthet, hogy az anyaország és a külhoni magyarság közötti átjárhatóság egyszerűbb lesz.”

A magyarországi nemzetpolitika egyik célja a magyar-magyar kötelékek erősítése. Az oktatási és kulturális támogatások mellett 2014-ben elindultak olyan gazdaságfejlesztési programok is, amelyek a külhoni vállalkozókat segítik kedvezményes hitelekkel, és képzésekkel.

Szeged
Szegedi Tudományegyetem
Kántor Zoltán
Beretka Katinka

Most

16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.