Ugrás a tartalomra
Szeged TV

Fogynak a magyarok

2018-04-24
14:20
2018-04-24
18:06
Forrás
Szeged TV
Konferenciát tartottak a Szegedi Tudományegyetemen a külhoni magyarok helyzetéről. A szakemberek szerint a sikeres nemzetpolitikához rendszerszerű és innovatív munkára van szükség.

„Jó irányban haladunk, de nagyon lassan ahhoz képest, milyen gyorsan fogy a külhoni magyar közösségek létszáma” - hívta fel a figyelmet a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Kántor Zoltán.

Kántor Zoltán, igazgató, Nemzetpolitikai Kutatóintézet, Budapest: „Az egész térségben csökken a lakosság száma, az elöregedés, kivándorlás mindenkit sújt, és az asszimiláció is súlyos, a nemzetpolitika próbál mindent megtenni, hogy csökkenjen ez az asszimiláció, ne csak a magyar szülők de a vegyes házasságban élők is írassák a gyerekeiket magyar iskolába.”

Szerbia uniós csatlakozás előtt áll, így nagy figyelmet kell fordítani az ott élő nemzetiségek jogainak megerősítésére - mondta a szabadkai Jogi Kar tanára. Beretka Katinka hozzátette: Szerbia az első olyan tagjelölt ország, ahol az EU egy kisebbségügyi akcióterv elfogadását kérte.

Beretka Katinka, docens, Gazdasági és Igazságszolgáltatási Jogi Kar, Szabadka: „Tudjuk, hogy az Unió a kisebbségvédelem terén nagy kívánalmakat nem állít az államokkal szemben, tehát a magyar közösségnek többre van szüksége, mint egy antidiszkriminációs politika, tehát nem elég, hogy ők egyenlőek, továbbra is szükség van kollektív és egyéni jogokra. Ami segíthet, hogy az anyaország és a külhoni magyarság közötti átjárhatóság egyszerűbb lesz.”

A magyarországi nemzetpolitika egyik célja a magyar-magyar kötelékek erősítése. Az oktatási és kulturális támogatások mellett 2014-ben elindultak olyan gazdaságfejlesztési programok is, amelyek a külhoni vállalkozókat segítik kedvezményes hitelekkel, és képzésekkel.

Szeged
Szegedi Tudományegyetem
Kántor Zoltán
Beretka Katinka

Most

17:51

Szlovéniában nincs járvány

Szlovéniában harmadik napja nem regisztráltak új koronavírus-fertőzöttet, és ötödik napja senki sem hunyt el a Covid-19 betegség következtében.

Népszerű

Újra szabadon átléphető a szerb-magyar határ

Ma délelőttől karanténkötelezettség nélkül lehetséges a személyforgalom a szerb-magyar határon a szerb és a magyar állampolgárok számára - jelentették be Röszkén sajtótájékoztatón.