Ugrás a tartalomra

Fokozódik a Szerbia és Koszovó közötti feszültség

2018.11.22
15:35
2024.03.19
08:43
Forrás
Pannon RTV
A kialakult helyzetről a koszovói szerbek képviselőivel egyeztetett Aleksandar Vučić Belgrádban. A szerb államfő információi szerint albán egységek tartottak Észak-Koszovóba, de a KFOR megállította.

A fejleményeket követik - mondta Vučić. A mostani helyzetet az váltotta ki, hogy Pristina 100%-os vámot vetett ki a Szerbiából érkező termékekre, amellyel gyakorlatilag meggátolja az áruforgalmat. Egyes koszovói üzletekben már hiánycikkek is vannak, a kenyér pedig már most jelentősen drágult.

Amatőr felvételen látható, hogy máglyán égetik a Szerbiából érkezett termékeket Koszovóban. Aleksandar Vučić szerint ilyesmi legutóbb a náci Németországban fordult elő, amikor hasonló módon zsidó szerzők könyveit égették el. Fontosnak tartja, hogy ezúttal az Európai Unió racionálisan reagált a vámemelésre. Reménykedik abban, hogy ez észhez téríti Pristinát, de nem gondolja, hogy ez megtörténik - mondta a szerb államfő a koszovói szerbek vezetőivel folytatott találkozóján Belgrádban.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nézzék meg a képeket. Pontosan ugyanolyan, pontosan olyan, mint a zsidó könyvek égetése a náci Németországban. Ez a nácizmus legrosszabb változata, amely egyeseket büszkeséggel tölt el.”

A szerb államfő szerint a szerb termékekre kiszabott 100%-os vám ötlete nem Ramush Haradinaj fejéből pattant ki. Haradinaj csak felolvasta, amit papírra vetettek neki. Hosszú és nehéz küzdelemre készülhetünk - tette hozzá Vučić.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „A legfrissebb információk szerint Haradinaj azt mondta, hogy a vámot addig nem törlik el, amíg Szerbia nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Ez egy szörnyű helyzetbe sodor minket. Emögött más nagyhatalmak állnak, akik ostobaságot követtek el, mert ezt Haradinaj nem egyedül találta ki. Önök közül néhányan jól ismerik és biztosan tudják, hogy nem ő találta ki azt, hogy megdöntjük a szerb kormányt, vagy pedig elismernek minket.”

A koszovói szerbek képviselői elmondták, a béke és a stabilitás mellett szállnak síkra, de nem lesznek tétlen megfigyelők, és nem engedik meg, hogy elzavarják őket évszázados lakhelyükről.

Szerbia

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.