Ugrás a tartalomra

Folyamatosan javulnak Magyarország pozíciói az uniós csúcson

2020.07.17
21:39
2020.07.17
21:51
Forrás
MTI, hirado.hu
A ma kezdődött kétnapos csúcstalálkozón meg kellene állapodni az EU következő hétéves költségvetéséről, és arról az újjáépítési alapról, amely a járvány miatti gazdasági válság enyhítését szolgálná.

Csaknem 1800 milliárd euró sorsáról kellene dönteniük az uniós tagállamok állam- és kormányfőinek Brüsszelben. Mindenki komoly vitákra számít, mert az Európai Tanácsban nagyok az ellentétek. Orbán Viktor az előzetes tárgyalások után a közösségi oldalán közzétett videóban arról beszélt, hogy „a helyzet nem könnyű, de a pozícióink folyamatosan javulnak” – hangzott el az M1 Híradójában.

A kétnaposra tervezett csúcstalálkozón az Európai Tanácsnak meg kellene állapodnia az unió következő hétéves költségvetéséről, valamint az úgynevezett Új Generáció Alapról, amelynek a célja, hogy enyhítsen a járvány miatt kialakult gazdasági válságon. A 750 milliárd eurós mentőcsomag egy részét hitelből finanszírozná az Európai Unió, és amiért a tagállamoknak kell jótállniuk.

Az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői péntek délután két-, illetve többoldalú megbeszéléseket kezdtek Brüsszelben, mielőtt ismét plenáris, huszonhetes körben folytatódna a tanácskozás.

Orbán Viktor magyar kormányfő több előzetes egyeztetés után érkezett meg az unió csúcsra. A csütörtök esti tárgyalásokról a miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban számolt be.

„Tegnap késő éjszakáig tartó előkészítő megbeszéléseket folytattunk, erősítendő Magyarország pozícióit a most kezdődő tárgyalásokra, most megyek, a V4-es miniszterelnökökkel találkozom. Sikerült tegnap este már közös javaslatokat megfogalmazni, ezeket véglegesítjük, és utána megyünk tárgyalni. A helyzet persze nem könnyű, de az oddsaink folyamatosan javulnak. Hajrá, Magyarország!”

A miniszterelnök elutazása előtt arra hívta fel a figyelmet: vita van arról, hogy ki döntsön a pénzeszközök felhasználásáról.
Orbán Viktor utalva a kedden elfogadott országgyűlési határozatra kiemelte: ezt a magyar parlament döntésének értelmében saját kezünkben kell tartanunk. Hozzátette: a magyar álláspont világos, a magyarok pénzéről a magyaroknak kell dönteniük.

A magyar álláspont izgalmas kérdéseket vet fel, ugyanis Ausztrián belül is vita alakult ki arról, milyen feltételekkel kellene szétosztani a pénzt – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák kancellár még a csúcs előtt. A magyar álláspont nem meglepő – vélekedett Kurz, aki szerint a felvetések új lendületet adnak a vitáknak, akár Ausztrián belül is.

A visegrádi négyek az uniós helyreállítási alap kapcsán az elmúlt hetekben mindvégig egységes álláspontot képviseltek. Ezt a közös véleményt emelte ki Andrej Babiš cseh miniszterelnök érkezésekor. „Támogatni fogjuk az összes tagállam helyreállítását, de a pénzt helyesen és igazságosan kell szétosztani” – közölte.

uniós csúcs
Európai Unió
csúcstalákozó
Brüsszel

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű