Ugrás a tartalomra

Folytatódott a Koszovóról szóló vita a szerb parlamentben

2022.09.14
15:20
2022.09.14
17:18
Forrás
Pannon RTV
Az ülés, amelyen Aleksandar Vučić köztársasági elnök és a koszovói szerbek képviselői is részt vesznek, 10 órakor kezdődött.

A képviselők már a tegnapi nap folyamán 10 órán át vitáztak a Belgrád-Pristina párbeszéd jelenlegi helyzetéről. Erről a szerb államfő tett jelentést. Az elnök ma a parlamenti képviselők kérdéseire igyekezett válaszolni.

A Vajdasági Magyar Szövetség szerint a koszovói helyzetről szóló vita reális és nyílt is egyben - mondta a rendkívüli parlamenti ülésen Kovács Elvira. A VMSZ köztársasági parlamenti képviselője szerint a szerb politika sikere az lenne, ha az ország minden szegletében az élet jobb lenne és az emberek nem külföldön keresnék a boldogulásukat. A politikus kiemelte, hogy a vita során még nem került említésre a brüsszeli megállapodás. A megegyezés ugyanis kimondja, hogy egyik fél sem fogja a másikat megakadályozni az európai integráció folyamatában.

Kovács Elvira, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Éppen ezért úgy gondolom, hogy mindannyiunk felelőssége, hogy a lehető legerősebb és proaktívabb kommunikációt folytassuk az Európai Unióval annak érdekében, hogy az unióhoz való csatlakozás folyamatának gondolatát és konkrét előnyeit valóban közelebb tudjuk vinni a szerbiai polgárokhoz. A Vajdasági Magyar Szövetség úgy gondolja, hogy mindannyiunk közös célja és érdeke, hogy az Európai Unió tagjai legyünk.”

Srđan Milivojević a koszovói helyzettel kapcsolatos jelenlegi politikát nemcsak károsnak, hanem katasztrofálisnak is minősítette. A demokrata párti politikus emellett a kormányalakítás fontosságára is kitért, de a szerb elnök lemondását is kérte a rendkívüli ülésen.

Srđan Milivojević, köztársasági parlamenti képviselő, DP: „Ez a kormány jelentése. Hol van a kormány? 6 hónapja voltak a választások. Mennyi idő kell a kormányalakításhoz?”

A lemondásával kapcsolatosan Aleksandar Vučić Milivojevićnek azt válaszolta, ha kell, beadja az ehhez szükséges dokumentumokat. Azonban a demokratáknak nem őt kellene azért hibáztatniuk, hogy nem nyertek az áprilisi választásokon. A szerb elnök válasza közben kisebb kiabálás is kialakult emiatt.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Önök egy tisztességes választáson vesztettek, amely alatt nekem meg volt kötve a kezem az ukrajnai helyzet miatt, ha nem lett volna megkötve, akkor még több szavazatunk lett volna.”

Vajdaságban bonyolítják le a legnagyobb útépítési projektet – mondta el továbbá Aleksandar Vučić. Hamisnak nevezte azt a vádat, miszerint Szerbia nem fektet be eleget ebbe a régióba. Hozzátette, hamarosan befejezik az Újvidék–Szabadka vasútvonal kiépítését, amely majd összeköti Belgrádot Budapesttel. Arra számítanak, hogy ezek a munkálatok 2025 elejére befejeződnek, a forgalomnak pedig már 2026-ban át tudják adni. Nagybecskerek kapcsán elmondta, hogy ott a legnagyobb problémák a vízzel vannak. Ígérete szerint 2023-ra már ihatóvá válik a helyi ivóvíz, Nagykikindán, Temerinben és Belcsényben pedig vízgyárak épülnek.

A Szerb Haladó Párt parlamenti képviselője Aleksandar Mirković úgy vélekedik, hogy az ellenzéki politikusok a szerb elnök elleni támadások gyakorlóterepévé változtatták az ülést. Mirković elégedetlenségét fejezte ki amiatt, hogy a két napja tartó vita alatt szinte senki nem mondott semmit a jelentésről.

Aleksandar Mirković, köztársasági parlamenti képviselő, SZHP: „Amikor elkezdtünk Koszovóról beszélni, akkor arra számítottam, hogy néhány javaslatot, kezdeményezést, vagy ötletet fognak bemutatni, hogy hogyan tegyük könnyebbé a Koszovóban élő emberek életét, hogy hogyan éljenek jobban és könnyebben.”

Mirković arra is felhívta a figyelmet, hogy egy olyan időszakban, amikor a legnagyobb szükség van az egységre és a békére, akkor a képviselők többsége nem is foglalkozik a Koszovóról szóló jelentéssel. Ennek ellenére, amíg Vučić elnök van hatalmon, a koszovói szerbeknek van jövőjük - zárta szavait az SZHP-s politikus.

Koszovó
szerbiai parlament

Most

21:49

Megszámolják az ürgéket

Országos Ürgelajstromot szervez ismét a magyarországi Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület április 20-27. között.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.