Ugrás a tartalomra

Folytatódott a parlamenti vita az új szerb kormány programjáról

2022.10.26
15:23
2022.10.26
19:21
Forrás
Pannon RTV
Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője a földműveseket érintő problémákról beszélt, emlékeztetve arra, hogy ezek rendezése a párt programjának egyik fontos eleme.

Fremond Árpád, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője arra kérte az új kormány tagjait, hogy ha lehetséges kapjanak a mezőgazdasági termelők is egyszeri segélyt az óriási szárazság miatt. Továbbá beszélt a nyugdíjbiztosítási rendszer módosításairól is. Mint mondta, ezért a VMSZ frakciója évek óta küzd: „A VMSZ frakciója gazdaságok kategorizálását szorgalmazza, mert azok, akik 5 hektárnál kisebb területen gazdálkodnak, azok nem tudják befizetni az összes járulékot a jelenleg érvényben lévő rendszerben. A probléma megoldása a gazdáknak és az állam költségvetése számára is hasznos lenne. Emlékeztetek arra is, hogy ennek a problémának a megoldása az egyik pontja a Szerb Haladó Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség koalíciós megállapodásának is.”

Kritikát fogalmazott meg Ana Brnabić kedden ismertetett kormányprogramjáról Ivan Kostić. A Dveri képviselője szerint, Szerbia nem lehet az EU tagja, csak abban az esetben ha elismeri Koszovó függetlenségét. Véleménye szerint ezért nem beszélhetünk a Prištinával fenntartott kapcsolat rendezéséről sem, amelyet Brnabić hangsúlyozott beszédében: „Ez a kormányprogram idejét múlt, ez a kormányprogram nem illik ehhez az időhöz és helyzethez, amiben élünk. Ez a kormányprogram egy előző kormánynak lehetett csak érdekes. Ennek a kormánynak új stratégiát kell alkotnia, a külpolitika, az integráció és a gazdasági kapcsolatok terén.”

A fent említettekre Ana Brnabić is válaszolt. A kormányalakító azt mondta, nem ismerik el Koszovó függetlenségét: „Mi biztosan nem ismerjük el. De itt is vannak olyan politikai opciók, akik azt mondták, hogy el muszáj ismernünk és el kell ismernünk, és minél hamarabb el kell ismernünk.”

Brnabić kitért arra is, hogy Szerbia európai útján számos gazdasági és kereskedelmi kapcsolatot épített ki, amely az ország hasznára vált.

parlament
parlamenti vita
szerb kormány
Fremond Árpád
VMSZ
Ana Brnabić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.