Ugrás a tartalomra

Fontos küldöttség érkezett Vajdaságba

2022.06.08
15:51
2022.06.08
18:40
Forrás
Pannon RTV
A koronavírus-járvány lecsendesedése után először járt Stájerország küldöttsége a Tartományi Képviselőházban. Vajdaság és Stájerország képviselői gazdasági, oktatási, környezetvédelmi, sport és kulturális együttműködésről is tárgyaltak.

Manuela Kohm, az ausztriai Stájerország Tartomány Parlamentjének elnöke vajdasági hivatali kollégájával, Pásztor Istvánnal abban állapodott meg, hogy a két régió számos területen fűzi szorosabbra a kapcsolatot, például a gazdaság, a kultúra, a sport és az oktatás terén.

Vajdaság és Stájerország között 2003-ra nyúlik vissza a partnerkapcsolat. A kétnapos látogatás alkalmával a két tartomány közötti együttműködés folytatásáról is megegyeztek. Manuela Kohm, elnök, Stájerország Tartomány Képviselőháza, Ausztria: „Ez volt a küldöttségünk látogatásának egyik célja, hogy meghatározzuk azokat a lehetséges témákat, amelyekkel a jövőbeni együttműködéshez pályázhatunk, és ezek közül néhányat már érintettünk, illetve elnök úr is bemutatott néhány témát.”

A találkozón szó esett eurointegrációs kérdésekről, együttműködésről a gazdaság, kultúra, sport és oktatás terén, a duális oktatás lehetőségeiről és szoftverfejlesztésről is. Pásztor István, elnök, Tartományi Képviselőház: „Önmagában az, hogy ha egy ilyen fontos küldöttség itt van, látja, hogy kik vagyunk, milyenek vagyunk, hogy gondolkodunk, önmagában ez egy fontos dolog abban a nagy csatában, aminek most ebben a pillanatban az elszenvedői vagy részesei vagyunk, ebben az átalakuló világban. Fontos partnereket, fontos barátokat szerezni, és azt gondolom, hogy ez a nap is ezt szolgálta, és sikeresen láttuk el a lehetőségeket.”

A két tartomány egyetemeinek együttműködésének lehetőségéről is tárgyaltak, elsősorban az információs technológiák területén.

Igor Mirović tartományi kormány elnöke és Christopher Drexler, Stájerország tartományi kormányának kulturális, európai, sport- és emberi erőforrások minisztere közös nyilatkozatot írt alá a Vajdaság és az osztrák tartomány közötti gazdasági, oktatási, környezetvédelmi, sport és kulturális együttműködésről. Partnerségünket szeretnénk megújítani, megerősíteni, és arra számítok, hogy e dokumentum után együttműködésünk konkrét projektekkel lesz mérhető, amelyeket az elkövetkező időszakban valósítunk meg - mondta Mirović. A stájer tartomány egyik prioritása Vajdaság a Balkán ezen részére vonatkozó politikájában, és ebben esélyt látunk a közös érdeklődésre számot tartó területeken való kapcsolódásra - tette hozzá a tartományi kormány elnöke.

Manuela Kohm
Pásztor István
Stájerország
tartományi kormány

Most

17:18, Frissítve: 17:26

Az éghajlatváltozás a méztermelésre is kihatással van

Az enyhe téli időjárás és az éghajlat változása a méhészeket is nehéz helyzetbe hozza. A méhészek elmondása szerint idén szokatlanul korán virágzásnak indult a repce és az akác, aminek hatására a méhek is idő előtt megkezdték munkájukat.
16:04

421 hete az élen

Novak Đoković a 421. hetet kezdte meg az ATP-lista élén. A világ legjobb teniszezőjének jelenleg 10.035 pontja van, ezzel pedig tovább növelte előnyét az olasz Jannik Sinnerrel szemben.
14:16, Frissítve: 16:40

120 éves lenne a Zorka Vegyiművek

120 éve alakult meg Szabadkán a Clotild, illetve a Zorka Vegyiművek. Az egykori Jugoszlávia legnagyobb műtrágyagyára fénykorában több mint 2100 munkást alkalmazott.

Népszerű

Új életre kelhet a Fidelinka

Beruházás a régió egyik legismertebb malomipari vállalatába - egyebek mellett ezzel a témával foglalkozott a Közügyek.