Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Fontos üzenet Szerbia számára

2021.10.20
09:52
Forrás
Közlemény
Fontos, hogy a térség és Szerbia állampolgárai, köztük a vajdasági magyarok is érezzék, hogy az Európai Unió számol velük - írja közleményében Deli Andor.

Várhelyi Olivér szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős uniós biztos az Európai Parlament Külügyi Bizottságának tegnapi ülésén bemutatta a Nyugat-Balkán országaira vonatkozó éves országjelentéseket, hangsúlyozva, hogy a Nyugat-Balkán országainak EU-csatlakozása nélkül nem tekinthető befejezettnek az Európai Unió bővítése. Deli Andor, a Fidesz vajdasági származású EP-képviselője kiemelte: nagyon fontosnak, hogy a térség és Szerbia állampolgárai, köztük a vajdasági magyarok is érezzék, hogy az Európai Unió számol velük.

Várhelyi Olivér elmondta, a Nyugat-Balkán országainak EU-csatlakozása nélkül nem tekinthető befejezettnek az Európai Unió bővítése. Szerbia kapcsán kiemelte, az Európai Bizottság kezdeményezi, hogy az ország számára megnyíljon két tematikus fejezetcsoport is a csatlakozási tárgyalások keretében.

Deli Andor hangsúlyozta mennyire fontos az a munka, amelyet Várhelyi Olivér végez, sokszor ellenszélben. Reményét fejezte ki, hogy a jelentés nyomán felgyorsulnak a csatlakozási folyamatok.

A fideszes képviselő elmondta: „Nagyon fontosnak tartom, hogy a térség és Szerbia állampolgárai, köztük a vajdasági magyarok is érezzék, hogy az Európai Unió számol velük és határozott célja, hogy az ország mielőbb az Európai Unió tagjává váljon. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy a bővítéssel kapcsolatban szkeptikus tagállamok is belássák: a Nyugat-Balkán országainak csatlakozása elengedhetetlen a térség és egész Európa számára."

„Magyarország Szerbia legnagyobb támogatója az Európai Unió felé vezető úton. Továbbra is teljes mértékben támogatni fogjuk az ország mielőbbi csatlakozását. Ez Európa, Magyarország, Szerbia és a vajdasági magyarok érdeke is" - hangsúlyozta Deli Andor.

Deli Andor
Európai Unió
Fidesz

Kapcsolódó tartalmak

Most

19:13, Frissítve: 20:01

Izmos irodalmi kötelékben

Az Izmos irodalmi kötelékben című könyvet mutatták be a Szabadkai Városi Múzeumban. A kötet a szabadkai főgimnázium önképzőkörének jegyzőkönyveit tartalmazza. Ez igen fontos dokumentuma Kosztolányi városának.
19:05, Frissítve: 19:45

Kiírták a népszavazást az alkotmánymódosításról

Január 16-ára írta ki a szerbiai alkotmány módosításáról szóló népszavazást Ivica Dačić. A szerbiai parlament elnöke azt mondta, kivételes megtiszteltetés számára, hogy kézjegyével láthatta el a kiírásról szóló dokumentumot.
18:47, Frissítve: 19:49

Legördült a Desiré fesztivál függönye

A budapesti Átrium színház előadásával zárult a tíznapos Desiré fesztivál Szabadkán. A nemzetközi regionális kortárs színházi fesztiválon idén többek közt Zürichből, Pirotból és Zágrábból is voltak előadások.

Népszerű