Ugrás a tartalomra

Fontos változások várhatók a jövőben a szerb-magyar határátkelőhelyeken

2023.05.25
18:31
2023.05.25
19:25
Forrás
Pannon RTV
Bővítésekről, integrált határátlépésről, a Kelebia-Tompa átkelő áteresztőképességének jelentős növeléséről, ezzel együtt az utas- és a teherforgalom felgyorsításáról beszélt a szerb parlamentben Goran Vesić.

A szerb közműfejlesztési miniszter Újvári Zsombor, a VMSZ köztársasági parlamenti képviselőjének válaszolt, aki arra vonatkozóan tett fel kérdést, mikor oldódhat meg az évek óta tapasztalt torlódás a Horgos-Röszke autópálya határátkelőn. 

A nyári szabadságok és a vallási ünnepek idején óriási tömeg van a Horgos-Röszke autópálya-határátkelőhelyen, ami megkeseríti a határ menti térségben élő vajdasági emberek mindennapjait, mondta Újvári Zsombor. Emiatt az ingázó munkások és a Magyarországon tanuló diákok és egyetemisták a kis határokat kénytelenek igénybe venni, amelyek gyakran szintén túlterheltek, tette hozzá a VMSZ köztársasági parlamenti képviselője. A menetrend szerinti buszjáratok, mint amilyen a Szabadka-Szeged, az útlevél- és vámvizsgálaton nem élveznek elsőbbséget, ezért a menetidő kiszámíthatatlan. 

Újvári Zsombor, köztársasági parlamenti képviselő, VMSZ: „Tekintettel arra, hogy a Horgos-Röszke közúti kishatárforgalmi átkelő már megfelelő infrastrukturális feltételekkel rendelkezik, csak minimális befektetésre és jóváhagyásra lenne szükség, hogy ott fogadni lehessen a menetrend szerinti autóbuszokat. Ezért Vesić miniszter úrtól azt kérdezném, van-e rá lehetőség, hogy az építésügyi, közlekedési és közműfejlesztési minisztérium az elkövetkező időszakban elkészítse a terveket és implementálja a menterend szerinti autóbuszjáratok áthaladásának projektjét a Horgos-Röszke közúti kishatárforgalmi átkelőhelyen?” 

Válaszában Vesić elmondta, infrastrukturális szempontból a tetőszerkezet magassága gátolja jelenleg ennek a lehetőségét, azt növelni kellene a mostani 3,2 méterről. A jelenlegi államközi nemzetközi szerződés ezt nem teszi ezt lehetővé, de mindezen dolgozni fognak. Hozzátette, erről szó volt a Lázár János magyar építési és beruházási miniszterrel folytatott legutóbbi budapesti megbeszélésükön. Eszerint az egyik megoldás a béregi átkelő adaptálása, integrált átkelőhely létrehozása lesz a BéregNákófalvaSzerbcsernye gyorsforgalmi útvonal megépítését követően, amely átveszi majd a horgosi átkelő forgalmának egy részét. Magyarország is kiépíti addig a szükséges útvonalat és hidakat. Kelebián a tervek szerint még egy határt nyitnak, hogy különálló legyen az utas- és a teherforgalom fogadása. Ezzel három nagy átkelő jön majd létre, mondta Goran Vesić. Tervben van a horgosi átkelő integrált átkelővé alakítása is, ami azt jelenti, hogy egy helyiségből történő útlevélkezeléssel dolgoznának. 

Goran Vesić, közműfejlesztési miniszter, Szerbia: „Nemrégiben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki a magyar oldalról a magyar-szerb vegyes bizottság társelnöke, a legutóbbi ülésen azt javasolta, hogy Horgosnál integrált átkelés legyen. Ez a magyar fél javaslata, amit mi elfogadunk, mert a legjobb és egyedüli megoldást az integrált átkelők jelentik.”  

A parlament ülésén elhangzott, a határátkelők bővítéséről a soron következő szerb-magyar kormányülésen is szó esik majd. 

szerb-magyar határ
Goran Vesić

Most

Népszerű