Ugrás a tartalomra

A francia államfő a német kancellárral tárgyalt Berlinben

2018.04.19
19:24
2024.03.19
08:36
Forrás
hirado.hu, porfolio.hu
Angela Merkel a megbeszélés előtt kijelentette, hogy az Európai Unió reformja nem lehet az elitek projektje, hanem az emberek javát kell szolgálnia.

Franciaország után rövidesen Németországban is elindul az Európai Unió jövőjéről szóló társadalmi párbeszéd és a reformtervek megvitatására fontos esemény lesz egy a június közepi német-francia kormányülés, majd az EU-csúcsig elkészülnek a közös reformtervek - jelezte a következő hetek teendői kapcsán a francia elnökkel közösen tartott mai berlini sajtótájékoztatón Angela Merkel. A német kancellár nem titkolta, hogy az EU stabilizálásával, megújításával kapcsolatos francia és német tervek között van különbség. Ez főként abból ered, hogy a németek vonakodnak a jelentős további költségvetési tehervállalásoktól például a mentőalap kapcsán.

Emmanuel Macron a menekültügyi rendszer megújítását a legfontosabb teendők között említette. Mint mondta, továbbra is nagy az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás, ezért meg kell állapodni a közösség új menekültügyi rendszeréről, amely a külső és a belső szolidaritást is biztosítja. A külső szolidaritás az EU külső határainak közös védelmét jelenti, a belső szolidaritást pedig a menekültek tagállamok közötti elosztását szabályozó kvóták, mondta a francia államfő. Macron kiemelte, hogy az EU sorsdöntő korszakát éli, mert a közös szuverenitást próbára teszi a nemzetközi viszonyok alakulása.

francia államfő
német kancellár
Angela Merkel
Emmanuel Macron
Berlin

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.