Ugrás a tartalomra

Macronnal tárgyal Vučić - központi szerepben Koszovó kérdése

2018.07.17
20:04
2024.03.19
08:41
Forrás
Szerbiai RTV, Vajdasági RTV
Kétnapos munkalátogatásra utazott Párizsba Aleksandar Vučić államfő. Emmanuel Macron francia elnök meghívásának tesz eleget.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök katonai tiszteletadással fogadta Aleksandar Vučić szerb államfőt a párizsi Élysée-palotában. A baráti kézfogás után a két államfő négyszemközti megbeszéléseken vett részt. A tárgyaláson a két ország közötti gazdasági együttműködés és Koszovó kérdése is szóba került.

Az előzetes bejelentések szerint a gazdaság mellett Koszovó kérdése kapott központi szerepet a két elnök találkozóján. Az Élysée-palotában fogadta Emmanuel Macron Aleksandar Vučićot, majd többórás négyszemközti tanácskozáson vettek részt. A szerb államfő egy borokból álló ajándékcsomagot adott át Macronnak, aki ezt a gesztust szintén borral és egy különleges pohártartóval viszonozta. Ez után a munkaebéd következett, ami után sajtótájékoztatón ismertették a megbeszélteket. „Ami számunkra Szerbiában fontos, hogy Macron elnök úr támogatásáról biztosított, hogy egy kompromisszumos megoldást találunk a koszovói albánokkal. Hogy ne csak egy-két évig őrizzük meg a békét, hanem biztosítsuk a tartós békét mindenki számára, akik a területen élnek és a gyorsabb gazdasági előrelépésre összpontosíthassunk” - mondta Vučić.

Emmanuel Macron, aki korábban az EU bővítésének ideiglenes leállításáról beszélt, a sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy Franciaország segíteni fog Szerbiának a legnehezebb integrációs kérdések megoldásában. „Két különböző dologról beszélünk. Az egyik az Európai Unió reformja, a másik pedig a bővítés. Természetemből fakadóan nem szeretem a dolgokat elodázni. 2025-ig még sok idő áll rendelkezésünkre. Szeretném, ha az Európai Unió képes lenne arra, hogy megreformálódjon addigra. Ez egy olyan periódus, ami megfelelne a soron következő választások után, a következő Európai Parlament és Európai Tanács összetétele után, ami egy együttes felépítmény 2019-től 2024-ig.”

Macron köszönetet mondott Szerbiának a terrorizmus elleni harcban való részvételért és a migránskrízis kezeléséért. Vučić egyúttal meghívta a francia elnököt november 11-ére Belgrádba, az első világháború lezárásának 100 éves évfordulójára.

Macron
Párizs

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.