Ugrás a tartalomra

Futballmeccsel tüntettek a szerbek Koszovón

2018.12.15
16:09
2024.03.19
08:34
Forrás
Tanjug, Szerbiai RTV
Egy rögtönzött futball meccsel kezdték békés tüntetésüket szombaton Kosovska Mitrovicán a szerbek. A KFOR egységei már a megmozdulást megelőzően is az Ibar folyón lévő hídnál tartózkodtak.

A koszovói katonaság létrehozásával megsértették a nemzetközi jogot - jelentette ki Aleksandar Vučić szerb elnök péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Viszonylagos nyugalommal indult a nap Kosovska Mitrovicán. A KFOR egységei biztosítják a település északi és déli részét összekötő hidat. A KFOR mellett a koszovói rendőrség is kivonult a helyszínre. A város északi oldalán szerb, míg a déli oldalon amerikai zászlók lengenek.

Péntek este Aleksandar Vučić szerb államfő rendkívüli sajtótájékoztatót tartott, mert a pristinai parlament megszavazta a koszovói katonaság megalakításáról szóló három törvénytervezetet. Hangsúlyozta, Szerbia a béke megőrzésére törekszik. „Az albánok ezzel a döntéssel veszélyeztetik a békét és a biztonságot az egész nyugat-balkáni régióban, mint ahogy azok is, akik támogatják őket. Szerbia azt kérvényezte, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa tartson rendkívüli ülést. Készen állok arra, hogy mint államfő személyesen vegyek részt a Biztonsági Tanács ülésén.”

A szerb elnök meglátogatta a Szerb Katonaság több egységét is, megtekintette azok felkészültségét - nyilatkozta Milan Mojsilović vezérkari főnök a Szerbiai RTV Híradójában. Kiemelte, a kialakult helyzet miatt nincs ok az aggodalomra, a Szerb Katonaság készen áll válaszolni minden kihívásra. „A Szerb katonaság készen áll, hogy válaszoljon minden kihívásra és kockázatra, de valóban remélem, hogy a KFOR minden erejével, amit a KFOR parancsnoka is alátámasztott, biztosítja minden lakos védelmét Koszovó területén, különös tekintettel az ott élő szerb közösségre.”

Milan Mojsilović arra a kérdésre, hogy mennyire veszélyes a helyzet Koszovóban azt válaszolta, több területen is kiszámíthatatlan, ezért találkozott pénteken a KFOR parancsnokával.

Koszovó
meccs
tüntetés
KFOR

Most

13:32

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Elkezdődött a Magyar Nemzeti Tanács kétnapos egyetemi felkészítő tábora Újvidéken. A képzés február óta zajlott online, mától jelenléti formában folytatódik az újvidéki Európa Kollégiumban, ahová több mint 50 végzős középiskolás érkezett.
11:06, Frissítve: 11:11

Verstappené a Red Bull századik pole pozíciója

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Kínai Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamon ő rajtol majd az élről.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.