Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Vujkovity Róbert

Gazdasági kulcskérdések Tusványoson

2022.07.21
12:07
2022.07.21
17:17
Forrás
Pannon RTV
Az inflációról, az energiaárakról és a recesszióról szóló panelbeszélgetéssel indult a 31. Tusványos mai programja.
Pannon RTV/Vujkovity Róbert

Elhangzott: a háború mellett az energiahordozókra is kiterjedő szankciós politika súlyosan érinti Európa gazdaságát, miközben más országok, például az USA jól járnak. Most a meglévő eredményeket kell fenntartani, és tartalékokat kell kiépíteni - hangsúlyozta a beszélgetésben résztvevő magyar pénzügyminiszter.

Vihar előtt és vihar után vagyunk, amit könnyen gazdasági forgószél követ, ha nem lesz béke Ukrajnában - indította előadását Varga Mihály. A magyar pénzügyminiszter arról beszélt, hogy a járvány utáni helyzet, a háború, a szankciók együttesen vezettek a mostani állapotokhoz. De ki jár jól, és ki rosszul? - a kérdésre válaszolva Varga kiemelte, míg az Amerikai Egyesült Államok óriási LNG, vagyis cseppfolyósított földgáz-exportőrré vált, amiből bevételt valósít meg, addig Európa az energiahiány miatt súlyos árat fizet.

„A szankciók nem működnek. Nem azt látjuk az elmúlt néhány hónapban, hogy ezek beváltották volna a hozzájuk fűzött reményeket. Egy nagyon erős orosz-kínai kapcsolat kezd kiépülni. Ezt csak a vak nem látja. Az olajszállítás tekintetében Indiával és Kínával komoly szerződéseket kötött. Az afrikai országok sem csatlakoznak lelkesen a szankciós politikához. Nincs egy nemzetközi együttműködés ebben a tekintetben. Európa viszi a zászlót, de kevesen jönnek mögöttünk.”

Gazdasági lassulás várható - összegzett Varga Mihály. A magyar pénzügyminiszter hozzátette: az alapértékekre kell most támaszkodni, ezek pedig a béke és a biztonság, az elért eredményeket kell fenntartani és tartalékokat kiépíteni.

„Ebben a helyzetben nem lehet nagy és új programokat indítani. Érdemes a forrásokat arra összpontosítani, hogy az elért eredményeket tudjuk megvédeni, ilyen a családvédelem vagy a munkahelyek megvédése.”

A panelbeszélgetésen Románia helyzetéről is szó volt: az országnak jelentős saját gázkitermelése és tengeri kikötője is van - ez lényeges előnyt jelent az energiahiányos időszakban. Igyekeznek továbbra is hangsúlyt fektetni a beruházásokra, és bevételt megvalósítani - mondta előadásában a román fejlesztési miniszter. Egy helyi vállalkozó ugyanakkor arról beszélt, két nehéz év előtt állnak, mely óriási kihívást jelent majd a gazdaság minden szereplőjének.

Tusványos
infláció
recesszió
energiaárak
Varga Mihály
pénzügyminiszter

Most

11:28, Frissítve: 11:37

Egy napra elegendő a vértartalék Szerbiában

Mirjana Knežević, a Szerbiai Vérátömlesztési Intézet munkatársa azt mondta, a műtétek megnövekedett száma miatt jelenleg csak egy napra elegendő vértartalék van az intézetben, ami aggodalomra ad okot.
09:36, Frissítve: 09:56

Határtalan advent

Teljesen megtelt az adai színházterem Fehér Nóra színész-énekes élőzenés adventi jótékonysági koncertjére. Az esemény immár több éve varázsolja szebbé az ünnepvárás időszakát a községben.

Népszerű