Ugrás a tartalomra

A Gazprom megerősítette elkötelezettségét a magyarországi szállítások fenntartása mellett

2022.10.13
07:58
2022.10.13
10:25
Forrás
Közlemény
Magyarország földgázellátása a jelenlegi válsághelyzetben is biztonságban van, miután a Gazprom vezérigazgatója megerősítette hosszú távú elkötelezettségét a Török Áramlat működtetése és a magyarországi szállítások fenntartása mellett.

Ezt közölte Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter szerdán Moszkvában. A tárcavezető az Alekszej Millerrel folytatott esti tárgyalását követően arról számolt be, hogy az ukrajnai háború és az arra válaszul hozott brüsszeli szankciók miatt minden idők legsúlyosabb energiaellátási válsága alakult ki Európában és a kontinens határain túl is.

A miniszter kiemelte, hogy egyedül a Török Áramlaton keresztül zavartalan még mindig a tranzit Oroszország felől, így bebizonyosodott, hogy azt megérte megépíteni. Az orosz energetikai óriáscég északról a biztonságosan és kiszámíthatóan működő déli útvonalra helyezi át a hangsúlyt a szállítások terén, illetve a Magyarország számára eddig kisebb mértékben Ausztria felől érkező mennyiséget is a Török Áramlatra irányítja át. Ezzel pedig még biztosabbá válik Magyarország energiaellátása - fogalmazott Szijjartó. Rámutatott továbbá, hogy a Török Áramlat tenger alatti csővezetékeit, kompresszorait, turbináit és más fontos elemeit az oroszok gyártották, így a fenntartásuk nem ütközik szankciós akadályokba. Mint közölte, Miller afelől is biztosította, hogy a holland hatóságok eljárásai nem veszélyeztetik a vezeték működését.

Gazprom
Szijjártó Péter

Most

17:45, Frissítve: 19:53

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.