Ugrás a tartalomra

Giaufret: Szükségünk van Szerbiára, mint partnerre

2022.10.13
06:55
2022.10.13
08:47
Forrás
Pannon RTV
A Szerbiáról szóló uniós országjelentést, annak brüsszeli bemutatása után Emanuele Giaufret, az EU szerbiai küldöttségvezetője átadta Aleksandar Vučić szerb elnöknek Belgrádban.

Giaufret a felek sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az országjelentés elkészítésekor igyekeztek objektívak maradni és támpontokat adni az eurointegrációs úton. Hozzátette, az ukrajnai háború tükrében a közösség bővítése az eddigieknél is fontosabb az EU számára a béke, a stabilitás és a jólét megőrzése érdekében.

Gyakorlati síkra terelve a szót az EU szerbiai küldöttségvezetője elmondta, előrelépés történt a bíróságok függetlensége és a korrupció elleni harc terén, de nem látnak pozitív fejleményt a szabad véleménynyilvánításban. Az EU legmarkánsabb kritikája Szerbia külpolitikájára vonatkozik, miszerint az nem igazodott az uniós, Oroszországot szankciókkal sújtó politikához. Szerbiára partnerként van szükségünk - zárta nyilatkozatát Giaufret.

Aleksandar Vučić úgy fogalmazott, nagymértékben egyet ért a leírtakkal, érti Brüsszel üzenetét, de Szerbia nem vezet be megszorító intézkedéseket Oroszországgal szemben. A szerb elnök hozzátette, megfogadják az ajánlásokat és a tanácsokat. Értékelése szerint az országjelentés egyedüli része, amely visszalépést állapított meg, az a külpolitikára és a szankciókra vonatkozó fejezet.

„Szerbia visszalépést, amit az Európai Unió lát, csak egy területen tapasztalt. Nem létezik más terület, amelyen visszalépés történt volna. Egyedüli területként visszalépés csak az Oroszország elleni szankciók terén történt, hogy érthetően mondjam, az Európai Unió külpolitikájával való összehangolás terén. Ami számunkra fontos, az az, hogy ez így van, nem tudok ehhez semmit sem hozzátenni. Így szavaztunk. Ez Szerbia politikai döntése és fizetjük az árát, vállaljuk a következményeket ezért.”

Emanuele Giaufret
EU
Szerbia
országjelentés

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.
15:17, Frissítve: 16:07

Stevan Bakić húsvéti köszöntője

Szabadka Város Önkormányzata és a saját nevemben kellemes húsvéti ünnepeket kívánok, e legnagyobb keresztény ünnepet a Gergely-naptár szerint ünneplő minden polgártársamnak - írja köszöntőjében Szabadka polgármestere.

Népszerű