Ugrás a tartalomra

Giuseppe Conte Belgrádban

2019.03.06
17:51
2019.03.07
01:12
Forrás
Pannon RTV/Szerbiai RTV
Egynapos látogatásra érkezett Giuseppe Conte Belgrádba. Az olasz miniszterelnököt a Szerbia Palota előtt Ana Brnabić szerb kormányfő fogadta.

Conte hivatalba lépése óta először tett látogatást a Nyugat-Balkánon.

Ma megvitatjuk, hogyan erősíthetjük a továbbiakban a két ország kapcsolatát, és hogyan dolgozhatunk a kereskedelem és befektetések előmozdításán, ami mindkét nemzet javát szolgálja. Örökké együtt - írta Brnabić Twitter-oldalán Conte látogatása kapcsán. Brnabić és Conte négyszemközt tárgyaltak egymással.

Fotó: Tanjug/Filip Krainčanić

Aleksandar Vučić szerb államfő is fogadta az olasz miniszterelnököt. Giuseppe Conte és a szerb elnök beszéltek az uniós csatlakozásról, a koszovói védővámokról és a két ország közötti gazdasági kapcsolatokról. Száznegyven éve tartó diplomácia kapcsolat áll a két ország mögött, valamint 10 éve tartó stratégiai partnerség - mondta a találkozót követő sajtótájékoztatón Aleksandar Vučić.

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

A szerb elnök és az olasz kormányfő találkozóján a Belgrád és Pristina közötti párbeszédről is szó esett. Szerbia készen áll a tárgyalásokra, amelyek a jövőben kompromisszumhoz vezethetnek - szögezte le Vučić. Hozzátette, a béke és stabilitás megőrzése a legfontosabb, illetve a kompromisszum megtalálása.

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

Úgy gondolom, hogy Pristinának meg kell tennie a szükséges erőfeszítéseket a tárgyalások folytatása érdekében - mondta el Giuseppe Conte. Az olasz miniszterelnök hozzátette, Pristinának vissza kell vonnia a szerb termékekre kiszabott száz százalékos vámot.

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

A találkozón a gazdasági kapcsolatokról is szóltak. A szerb államfő rámutatott, hogy a kereskedelem minden évben növekszik a két ország között, annak ellenére, hogy az autók exportja csökken. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Első alkalommal léptük át a 4,35 milliárd eurót. Ez az őszinte és valódi baráti kapcsolatainkról tanúskodik. Hazánkban több mint 400 olasz cég működik.”

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

A két ország közötti turisztikai piac is folyamatosan fejlődik. Tavaly 52 ezer olasz turista látogatott el Szerbiában. A találkozón elhangzott, az európai integráció útján Olaszország lesz Szerbia nagykövete. Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Nagyra értékeljük mindazt, amit Conte miniszterelnök és munkatársai tettek az utóbbi időben, nagyon tiszteljük és nagyon értékeljük. Gondoljuk, hogy ez megerősíti Olaszország szerepét ebben a régióban, csakúgy mint Európában és a világban. Örömmel látjuk a Olaszország megerősödését és sok sikert kívánunk neki a jövőben.”

Fotó: FoNet/Aleksandar Levajković

Giuseppe Conte aláhúzta: Olaszország Szerbiában és a Balkánon is a békét, a biztonságot és a gazdasági növekedést támogatja. Ehhez mindenképpen szükséges a stabilitás - tette hozzá az olasz kormányfő.

Ana Brnabić
Giuseppe Conte

Most

19:19

A húsvét lényegéről gyerekeknek, játékosan

Húsvéti játékos foglalkozás tartottak a szabadkai Zorka Helyi Közösségben. A 2 és 10 év közötti zorkai gyerekek számára meglepetéssel is kedveskedtek. A húsvéti programot évről évre a VMSZ zorkai helyi szervezete hívja életre.

Népszerű