Ugrás a tartalomra

Görögország támogatja Szerbia európai integrációját

2019.12.11
12:03
2019.12.11
16:24
Forrás
Pannon RTV
Görögország és Szerbia stratégiai együttműködéséről szóló nyilatkozatot írt alá Aleksandar Vučić szerb államfő és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök Athénban.

A két politikus együtt elnökölt a szerb-görög együttműködési felsőtanács ülésén, emellett pedig a delegációval érkezett szerb miniszterek és államtitkárok görög kollégáikkal egyeztettek kétoldalú megbeszélések keretében.

Görögország a harmadik európai állam, amellyel Szerbia stratégiai együttműködési megállapodást írt alá, és a dokumentum mindkét fél számára kiemelt jelentőséggel bír – hangsúlyozta Aleksandar Vučić szerb államfő görögországi látogatásának második, zárónapján.

A nyilatkozatban foglaltak szerint a két ország számos fontos kérdésben azonos álláspontot képvisel, támogatja egymást a két államot érintő legfontosabb ügyekben, valamint a két ország baráti és stratégiai kapcsolatát érintő általános politikai álláspontokban. A nyilatkozat a gazdasági, a biztonsági és a tudományos-oktatási együttműködésre is kitér.

Aleksandar Vučić, államfő, Szerbia: „Számunkra ez nagyon fontos, mert – ahogy Ön is mondta – Görögországnak számos nagy és erős szövetségese van. Szerbia nem is nagy és nem is erős szövetséges, de Szerbia odaadó barát, úgy is mondhatnám, őszinte barátja a görög népnek és a görög államnak is. Mi azokkal is tárgyalunk, akik lehet, hogy a területük vagy a lakosság száma alapján nagyobbak Görögországnál, de kevés olyan hely van a világon, ahol olyan őszinte és odaadó barátot találhatunk Szerbia számára, mint Görögország.”

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

A felek a Belgrád-Szaloniki-Pireusz-vasútvonal kiépítéséről is tárgyaltak, ám részleteket nem közöltek. Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök a sajtótájékoztatón kiemelte, az együttműködés minden területen nagyon fontos.

Kiriákosz Micotákisz, miniszterelnök, Görögország: „A legfontosabb ügyet, ahogyan megbeszéltük, az energetika és az infrastruktúra jelenti. Ami az elsőt illeti, az Európai Unió régióközi együttműködési programjai segítséget nyújthatnak ebben. Az elsődleges cél az, hogy befejezzük a Pireusz-Szaloniki-Szkopje-Belgrád-Budapest vasútvonalat. Ez kiemelten fontos a kereskedelem és a szállítás szempontjából, ami a régiós együttműködést és a négy szomszédos ország párbeszédét illeti.”

Foto: Tanjug/Szerb Államelnökség

Ezen felül a két ország a 2020-2022-es időszakra az oktatás, a tudomány és a technológiai fejlesztés területére vonatkozó együttműködési megállapodást is aláírt. Elhangzott továbbá az is, hogy Görögország támogatja Szerbia európai integrációját.

Kiriákosz Micotákisz
Görögország
stratégiai együttműködés
együttműködési megállapodás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.