Ugrás a tartalomra

Győri Enikő: Biztosítjuk a folyamatos kereskedelem lehetőségét a nyugat-balkáni országoknak

2020.11.11
21:40
2020.11.11
21:51
Forrás
Közlemény
Az Európai Parlament plenáris ülésén jóváhagyta azt a rendeletet, amely öt évvel hosszabbítja meg a nyugat-balkáni országoknak nyújtott kereskedelmi kedvezményeket.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő, a jelentés néppárti felelőseként fontos lépésként értékelte a döntést a régió európai integrációja és Európa stratégiai önállóságának megteremtése szempontjából.

„A Nyugat-Balkán országai a legközelebbi szomszédaink és szövetségeseink, az integrációjuk pedig az EU jövője. A téma néppárti felelőseként elértem a célom: a régió országai számára biztosított kivételes kereskedelmi kedvezményeket meghosszabbítottuk" – mondta el Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazást követően.

„A régió országaival már megkötöttük a stabilizációs és társulási megállapodásokat, amelyek a kétoldalú kapcsolatok alapkövei: a Nyugat-Balkánnak nyújtott kereskedelmi kedvezmények többségét ezek az egyezmények szabályozzák. A ma elfogadott rendelet az ezen felül biztosított egyoldalú kedvezményeket hosszabbítja meg öt évvel. Bár az így nyújtott kedvezmény már csak pár mezőgazdasági termékre vonatkozik, ez továbbra is értékes támogatást jelent a régiónak. Ezekkel a lépésekkel azt üzenjük a térségnek, hogy fontosak számunkra" - hangsúlyozta a képviselő.

Győri Enikő rámutatott: A Nyugat-Balkán fontos geostratégiai partnerünk. A koronavírus-járvány idejében pedig még inkább felértékelődött a szerepe. A válság rávilágított Európa gyenge pontjaira. Az egyik legsürgetőbb feladatunk a kontinens nyílt stratégiai önállóságának biztosítása. Ez azt jelenti, hogy csökkenteni kell kiszolgáltatottságunkat; nem függhetünk egy-egy országtól, és újra kell gondolnunk a stratégiai jelentőségű ágazataink jövőjét. Ezért az EU és Magyarország érdeke is, hogy tovább mélyítsük a Nyugat-Balkánnal való együttműködést – foglalta össze Győri Enikő.

Győri Enikő
Fidesz
EP
Európai Parlament
EP-képviselő
Nyugat-Balkán
kereskedelem

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.