Ugrás a tartalomra
Tanjug/AP Photo/Jason DeCrow

Ha nagyobb a pénzügyi mozgástér, könnyebb lesz átvészelni a telet

2022.09.23
20:54
2022.09.23
22:01
Forrás
Tanjug
Hitelt szeretne kérni a Nemzetközi Valutaalaptól Szerbia, legalábbis erre utal, hogy Aleksandar Vučić hosszasan egyeztetett az IMF vezetőjével, Kristalina Georgievaval, aki szintén részt vett New Yorkban a Világgazdasági Fórumon.

Szerbia elnöke a négynapos New York-i útja végén elmondta, az országnak pénzügyi mozgástérre van szüksége, ezért tárgyaltak egy készenléti hitelkeret lehetőségéről, hogy Szerbia biztonsággal várja a telet. Mindkét fél egyetértett abban, hogy ez a tél nehéz lesz, az IMF igazgatója még azt is mondta, a rákövetkező még nehezebbnek ígérkezik. Addigra több ország is elveszítheti a pénzügyi stabilitását, Szerbia pedig ezt mindenképpen ki szeretné védeni - fogalmazott Vučić.

Aleksandar Vučić New York-i tartózkodása utolsó napján Koszovóval kapcsolatban elmondta, hogy Szerbia nem Prištinával harcol, hanem az ellen, amit a nyugati nagyhatalmak csinálnak. Kifejtette, hogy ezek a nagyhatalmak azon dolgoznak, hogy kizárják Oroszországot az ENSZ-ből, igaz Szerbia kicsi, de feltalálja magát a küzdelemben. Az államfő hangsúlyozta, hogy Szerbia nem fogja megszavazni Oroszország kizárását az ENSZ-ből. A jelenlegi világpolitikai helyzetre utalva elmondta, hogy a helyzet egyre bonyolultabb és a világ már sosem lesz a régi. Mi nem adjuk fel területi integritásunkat és folytatjuk európai utunkat - emelte ki Aleksandar Vučić.

A szerb államfő a nap folyamán több fontos megbeszélést is folytatott, többek között Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is tárgyalóasztalhoz ült. Bilaterális kérdésekről beszéltek, és Vučić megköszönte, hogy Oroszország támogatja Szerbia területi integritását.

Szerbia
energiaválság
tél
Aleksandar Vučić
Kristalina Georgieva
IMF
Nemzetközi Valutaalap
hitel
készenléti hitel

Most

15:23, Frissítve: 16:50

Dulakodásig fajult a parlamenti ülés

Miután Aleksandar Vučić ismertette a Koszovóról szóló jelentést a köztársasági parlamenti képviselők rendkívüli ülésén, megkezdődött a vita a Pristinával folytatott tárgyalásokról.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Egy fiatal nő harca, hogy újra járni tudjon

Páger Anita 26 éves muzslyai lány egy baleset következtében öt éve mozgássérült. Bekerült a Budi human jótékonysági alapítvány programjába és thaiföldi műtétjére indult gyűjtési akció. Májusig nem egész 16 millió dinárt kellene összegyűjteni.

Ilyen egy hagyományos falusi lakodalom!

300 vendég és 17 vőfély mulatott a 16. vőfélybálon Szabadkán, a Népkörben. Magyarországról és Vajdaságból érkeztek a vőfélyek és vőfélylányok, akik közül többen családi hagyományként űzik ezt a mesterséget.