Ugrás a tartalomra

Ha nagyobb a pénzügyi mozgástér, könnyebb lesz átvészelni a telet

2022.09.23
20:54
2022.09.23
22:01
Forrás
Tanjug
Hitelt szeretne kérni a Nemzetközi Valutaalaptól Szerbia, legalábbis erre utal, hogy Aleksandar Vučić hosszasan egyeztetett az IMF vezetőjével, Kristalina Georgievaval, aki szintén részt vett New Yorkban a Világgazdasági Fórumon.

Szerbia elnöke a négynapos New York-i útja végén elmondta, az országnak pénzügyi mozgástérre van szüksége, ezért tárgyaltak egy készenléti hitelkeret lehetőségéről, hogy Szerbia biztonsággal várja a telet. Mindkét fél egyetértett abban, hogy ez a tél nehéz lesz, az IMF igazgatója még azt is mondta, a rákövetkező még nehezebbnek ígérkezik. Addigra több ország is elveszítheti a pénzügyi stabilitását, Szerbia pedig ezt mindenképpen ki szeretné védeni - fogalmazott Vučić.

Aleksandar Vučić New York-i tartózkodása utolsó napján Koszovóval kapcsolatban elmondta, hogy Szerbia nem Prištinával harcol, hanem az ellen, amit a nyugati nagyhatalmak csinálnak. Kifejtette, hogy ezek a nagyhatalmak azon dolgoznak, hogy kizárják Oroszországot az ENSZ-ből, igaz Szerbia kicsi, de feltalálja magát a küzdelemben. Az államfő hangsúlyozta, hogy Szerbia nem fogja megszavazni Oroszország kizárását az ENSZ-ből. A jelenlegi világpolitikai helyzetre utalva elmondta, hogy a helyzet egyre bonyolultabb és a világ már sosem lesz a régi. Mi nem adjuk fel területi integritásunkat és folytatjuk európai utunkat - emelte ki Aleksandar Vučić.

A szerb államfő a nap folyamán több fontos megbeszélést is folytatott, többek között Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel is tárgyalóasztalhoz ült. Bilaterális kérdésekről beszéltek, és Vučić megköszönte, hogy Oroszország támogatja Szerbia területi integritását.

Szerbia
energiaválság
tél
Aleksandar Vučić
Kristalina Georgieva
IMF
Nemzetközi Valutaalap
hitel
készenléti hitel

Most

15:11

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.