Ugrás a tartalomra

Háborús bűnökkel vádolhatják meg Thacit és Veselit

2020.06.24
16:58
2020.06.25
19:41
Forrás
Szerbiai RTV, MTI
A hágai különleges ügyészség vádat emelhet Hashim Thaci koszovói elnök és Kadri Veseli, a Koszovói Demokrata Párt elnöke ellen - írja a szerb sajtó.

Mindketten tagjai voltak az UÇK-nak, vagyis a Koszovói Felszabadítási Hadseregnek. A politikusokat háborús bűnökkel, továbbá emberiség ellen elkövetett bűncselekményekkel vádolhatják. A vádirat-javaslat alapján közel 100 gyilkosságért felelhetnek, más gyanúsítottakkal együtt. Az áldozatok között koszovói albánok, szerbek, romák és más nemzetiségű emberek is vannak.

Az UÇK tettei máig vitatottak. Még azzal is vádolták, hogy szervkereskedelmi hálózatot szervezett, amelynek keretében fogságba ejtett, elrabolt szerb és albán nemzetiségű személyeket csonkítottak, illetve gyilkoltak meg.

A koszovói konfliktus idején a becslések szerint mintegy tízezren vesztették életüket, és több mint 1700-an eltűntek.

Míg a szerbek szemében az Koszovói Felszabadítási Hadsereg egykori vezetői és tagjai mind háborús bűnösök, a koszovóiak többsége hősként tekint a szerbek elleni harcok vezetőire.

háborús bűnös
Hashim Thaçi
Kadri Veseli
Koszovó
Hága

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.