Ugrás a tartalomra

Hadgyakorlat és katonai bemutató a Hadsereg és a Győzelem napján (videó)

2017.05.09
12:03
A második világháború lezárását, valamint a fasizmus feletti győzelmet ünnepelte hadgyakorlattal ma Szerbia
A második világháború lezárását, valamint a fasizmus feletti győzelmet ünnepelte hadgyakorlattal ma Szerbia. A központi ünnepség Nyékincán volt, amelynek keretében a hadsereg új fejlesztéseinek eredményeit, a legkorszerűbb fegyverzetét és hadi felszerelését mutatták be. A Čelik, azaz az Acél 2017 elnevezésű bemutatón a szerb hadsereg és a rendőrség elitalakulatai mutatkoztak be. Felvonultattak több mint harminc harci eszközt és bemutatták a szerbiai hadiipar mintegy 40 termékét. A nyékincai hadgyakorlaton a nézők láthatták a légierő repülőinek és helikoptereinek, valamint a szárazföldi egységek többcsövű rakétavetőinek bevetését. A különleges egységek helikopterből indított rajtaütést szimuláltak, az ejtőernyősök harci bemutatót tartottak, és a páncélozott harci járművek alkalmazási lehetőségeit is láthatta a közönség. A hadgyakorlatot, amelynek során több mint 700 éles töltényt lőttek ki és amelyben mintegy 550 hivatásos katona és rendőr vett részt, Ilija Todorov dandártábornok vezényelte le.



A nyékincai katonai bemutatón többek között részt vett Tomislav Nikolić államfő, Zoran Đorđević védelmi miniszter, Ljubiša Diković, a Szerbiai Katonaság vezérkari főnöke, továbbá Aleksandar Vučić kormányfő és Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke is. Milorad Dodik, elnök, Boszniai Szerb Köztársaság: "A mai napon, a Győzelem Napján Szerbia a győztes oldalon állt. A fasizmus ellen harcolt. Mérhetetlen hozzájárulását adta és sok áldozatot, hogy a gonoszságot legyőzze." A taktikai-műszaki bemutatón a gépesített ellenséges egység támadásának visszaverését szimulálták. Tomislav Nikolić államfő elégedettségét fejezte ki a látottak kapcsán. Tomislav Nikolić, államfő, Szerbia: "A Győzelem Napján, ezen a nagy napon, amely Szerbia számára azért nagy, mert sok áldozatot adott és nagy hozzájárulást. Ezt a gyakorlatot több okból tartottuk meg, elsősorban azért, hogy Szerbia polgárainak megmutassuk, kik törődnek a biztonságukkal, másodsorban pedig azért, hogy akinek eszébe jutna, hogy bármilyen kellemetlenséget okozzon Szerbiának, megmutassuk, hogyan tudjuk megvédeni országunkat. " A szerb hadiipar több olyan fejlesztését is bemutatták, amelyek még vizsgálati fázisban vannak, de hamarosan a szerb katonaság felszerelésének részei lesznek. Ljubiša Diković, vezérkari főnök, Szerbiai Katonaság: "A gyakorlat minden résztvevőjének elismeréssel adózok és a Szerb Katonaság előtt szebb jövő áll. Szerbia ma képes arra, hogy saját magát megvédje és megfeleljen a kihívásoknak és természetesen mindaz, amit ma bemutattunk, remélem, egy-két év múlva a Szerb Katonaság fegyverzetét képezi majd, hogy az még erősebb legyen." Bemutatták a Miloš harci járművet és a Lazar 3 páncélozott szállítót is valamint a legújabb, precíz tüzelésű, optikai célzóval rendelkező kézi fegyvereket is. Mesto: Nikinci Datum: 09.05.2017 Dogadjaj: POLITIKA/ODBRANA/OPŠTINE/EVROSERVIS - Proslava Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope Èelik 2017. Licnosti: predsednik Srbije Tomislav Nikoliæ Mesto: Nikinci Datum: 09.05.2017 Dogadjaj: POLITIKA/ODBRANA/OPŠTINE/EVROSERVIS - Proslava Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope Èelik 2017. Licnosti: Mesto: Nikinci Datum: 09.05.2017 Dogadjaj: POLITIKA/ODBRANA/OPŠTINE/EVROSERVIS - Proslava Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope Èelik 2017. Licnosti: Mesto: Nikinci Datum: 09.05.2017 Dogadjaj: POLITIKA/ODBRANA/OPŠTINE/EVROSERVIS/HELIKOPTER - Proslava Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope Èelik 2017. Licnosti: Mesto: Nikinci Datum: 09.05.2017 Dogadjaj: POLITIKA/ODBRANA/OPŠTINE/EVROSERVIS - Proslava Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope Èelik 2017. Licnosti: premijer Srbije Aleksandar Vuèiæ, predsednik Srbije Tomislav Nikoliæ, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar odbrane Zoran Ðorðeviæ, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanoviæ
hadgyakorlat
győzelem napja
Nyékinca
Hadsereg napja

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.