Ugrás a tartalomra

Hadgyakorlatot tart a NATO Norvégiában

2022.03.14
21:35
2022.03.14
21:48
Forrás
MTI, Portfolio.hu
A korábbi évekhez hasonlóan a Cold Response gyakorlaton 2022-ben is rész veszt a katonailag semleges Svédország és Finnország. Az utóbbi években mindkét ország közeledett a NATO-hoz.

A NATO és a partnerországok 30 ezer katonájával hadgyakorlat kezdődött Norvégiában hétfőn. A régóta tervezett, Hideg Válasz 2022 kódnevű akció célja annak tesztelése, hogy milyen gyorsan tud Norvégia külső segítséget fogadni harmadik ország által végrehajtott támadás esetén, a NATO alapszerződésének 5. cikke alapján. Ez a cikk kötelezi a tagállamokat, hogy segítséget nyújtsanak a megtámadott tagállamnak. "Ez védekező jellegű hadgyakorlat" - mondta a hadgyakorlat norvég műveleti parancsnokságának főnöke, Yngve Odlo tábornok.

A minden második évben tengeri, légi és szárazföldi erők részvételével megtartott hadgyakorlat Norvégia területének nagy részére kiterjed és túlnyúlik az északi sarkkörön is, de több száz kilométernyire van az orosz-norvég határtól. Oroszország elutasította a javaslatot, hogy küldjön megfigyelőket a hadgyakorlatra. A korábbi évekhez hasonlóan a Cold Response gyakorlaton 2022-ben is rész veszt a katonailag semleges Svédország és Finnország. Az utóbbi években mindkét ország közeledett a NATO-hoz. Az ukrajnai háború miatt felmerült az esetleges csatlakozás kérdése is.

A kétszáz repülőgép és mintegy ötven hajó részvételével tartott hadgyakorlat, amely április 1-ig tart, tengeri műveletekkel és a NATO gyorsreagálású erői egy részének partraszállásával kezdődött.

NATO
hadgyakorlat

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.