Ugrás a tartalomra

Hadgyakorlatot tart a NATO Norvégiában

2022.03.14
21:35
2022.03.14
21:48
Forrás
MTI, Portfolio.hu
A korábbi évekhez hasonlóan a Cold Response gyakorlaton 2022-ben is rész veszt a katonailag semleges Svédország és Finnország. Az utóbbi években mindkét ország közeledett a NATO-hoz.

A NATO és a partnerországok 30 ezer katonájával hadgyakorlat kezdődött Norvégiában hétfőn. A régóta tervezett, Hideg Válasz 2022 kódnevű akció célja annak tesztelése, hogy milyen gyorsan tud Norvégia külső segítséget fogadni harmadik ország által végrehajtott támadás esetén, a NATO alapszerződésének 5. cikke alapján. Ez a cikk kötelezi a tagállamokat, hogy segítséget nyújtsanak a megtámadott tagállamnak. "Ez védekező jellegű hadgyakorlat" - mondta a hadgyakorlat norvég műveleti parancsnokságának főnöke, Yngve Odlo tábornok.

A minden második évben tengeri, légi és szárazföldi erők részvételével megtartott hadgyakorlat Norvégia területének nagy részére kiterjed és túlnyúlik az északi sarkkörön is, de több száz kilométernyire van az orosz-norvég határtól. Oroszország elutasította a javaslatot, hogy küldjön megfigyelőket a hadgyakorlatra. A korábbi évekhez hasonlóan a Cold Response gyakorlaton 2022-ben is rész veszt a katonailag semleges Svédország és Finnország. Az utóbbi években mindkét ország közeledett a NATO-hoz. Az ukrajnai háború miatt felmerült az esetleges csatlakozás kérdése is.

A kétszáz repülőgép és mintegy ötven hajó részvételével tartott hadgyakorlat, amely április 1-ig tart, tengeri műveletekkel és a NATO gyorsreagálású erői egy részének partraszállásával kezdődött.

NATO
hadgyakorlat

Most

13:08, Frissítve: 14:22

Újabb hadgyakorlatokat jelentett be Kína

Több kínai katonai hajó, repülőgép és drón folytatta ma reggel Tajvan közelében a közös hadgyakorlatokat, amelyek során támadásokat szimuláltak Tajvan és a tajvani haditengerészet hajói ellen.

Népszerű

Barikádok az utakon Koszovóban

Több helyen is elzárták az utakat a Koszovóban élő szerbek. Közben a koszovói rendőrség vasárnap este lezárta Jarinjenál és Brnjaknál az adminisztratív határátkelőket.