Ugrás a tartalomra

Hahn Belgrádban: Még sok feladat áll az ország előtt

2019.07.26
14:58
2024.03.19
08:48
Forrás
Pannon RTV
Jelentős előrehaladást ért el Szerbia, de még sok feladat áll az ország előtt, amíg az Európai Unió teljes jogú tagja lehet - hangzott el Hahn és Brnabić belgrádi sajtótájékoztatóján.

Belgrádban tárgyalt ma Johannes Hahn uniós bővítési és Ana Brnabić szerb kormányfő. A felek egyebek mellett a Szerbia és Koszovó közötti helyzetről egyeztetettek, de Szerbia uniós csatlakozási folyamata is a középpontban szerepelt.

Fotó: Tanjug/Sava Radovanovic

Johannes Hahn emlékeztetett arra, hogy a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság elkötelezett volt a nyugat-balkáni térség iránt. Az uniós bővítési biztos reményét fejezte ki, hogy az új összetételű uniós vezetés is folytatja a régió és Szerbia európai útját elősegítő munkát: „Azt kell mondanom, hogy ugyanúgy érdeklődünk utána, de nem jelenthetek ki semmit. Az igazi felelősség a megválasztott elnök kezében van a bizottság jövőbeli egyeztetései kapcsán. Most abban a fázisban vagyunk, amikor a tagállamoknak jelölniük kell a bizottságok tagjait. Ennek úgy gondolom augusztus 24-26.-ig meg kell történnie. Azután meg kell hallgatni az egyes jelöltek beszámolóját, tapasztalatait, ami ezeken alapszik, de ugyanakkor a céljaikat is. Döntést fog hozni a leendő szakbizottsági kollégium szerkezeti felállásáról.”

Fotó: Tanjug/Sava Radovanovic

Az uniós bővítési biztos rámutatott, hogy a nyugat-balkáni országok a közelmúltban megállapodtak abban, hogy előbb csökkentik, majd teljesen eltörlik a telefonos roaming-díjakat, ami jelentős előrelépésnek számít a jószomszédi viszonyokat illetően.

Ana Brnabić elmondta, Belgrád továbbra is stratégiai céljának tekinti az európai integrációt. A szerb miniszterelnök hozzátette, nem Belgrádtól függ, mikor válik az EU tagjává: „Azonban a mi a feladatunk, hogy mikor és milyen gyorsan válunk európai Szerbiává, gazdasági szempontból, közigazgatási szempontból, a polgárainknak nyújtott szolgáltatások tekintetében és a jogállamiság tekintetében.” 

Fotó: Tanjug/Sava Radovanovic

Szerbia és az Európai Unió a szükséges 35 csatlakozási fejezetből eddig 17-et nyitott meg, kettőt pedig ideiglenesen lezárt. Egyes becslések szerint az ország 2025-re válhat az Európai Unió teljes jogú tagjává. Más elemzők szerint azonban ez túl optimista kilátás, a tárgyalási fejezetek megnyitásának eddigi üteme alapján ugyanis ennél későbbi csatlakozási időpont prognosztizálható.

Johannes Hahn
Belgrád
Ana Brnabić

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.