Ugrás a tartalomra

Hahn: Szerbia 2025 előtt is az Unió teljes jogú tagjává válhat

2017.09.15
15:29
2024.03.19
08:32
Szerbia akár már 2025 előtt is az Európai Unió teljes jogú tagjává válhat, amennyiben teljesíti az előtte álló feladatokat és kötelezettségeket – jelentette ki Johannes Hahn Belgrádban.

Az Európai Unió bővítési biztosa elmondta, hogy Brüsszel határozottan támogatja Belgrád stratégiai célkitűzéseit, ezzel együtt pedig azt is, hogy az ország az unió teljes jogú tagjává váljon.

Elsőként Aleksandar Vučić szerb államfő köszöntötte Johannes Hahnt péntek délelőtt Belgrádban. Az Európai Unió bővítési biztosa ezt követően Ivica Dačić külügyminiszterrel, illetve annak delegációjával, majd pedig Ana Brnabić kormányfővel is tárgyalóasztalhoz ült. Szerbia és annak kormánya nem bátortalanodik el, az ország mihamarabb az unió tagja szeretne lenni – hangsúlyozta a szerb miniszterelnök. Ana Brnabić, miniszterelnök, Szerbia: „Minden, amit teszünk, ahogy Szerbia él, a gazdaságunk állapota, ez mind az Európai Unióhoz kötődik. A legtöbb külföldi befektető az Európai Unióból érkezik. Az Európai Unióval a legnagyobb az árucsere forgalmunk. Tehát, kitűnő lenne, ha pontosan tudnánk azt a napot, azt a dátumot, hogy mikor lesz Szerbia az Európai Unió tagja.”

Tartós megoldást kell találni Koszovóval kapcsolatban – jelentette ki Johannes Hahn a szerb fővárosban. A Pristinával való viszony rendezése az a kérdés, amely közvetlenül befolyásolja Szerbia további útját az uniós csatlakozási folyamatban – tette hozzá az EU bővítési biztosa. Johannes Hahn, az Európai Unió bővítési biztosa: „Az Európai Uniónak látnia kell a kapcsolatok normalizációjának tartós, jogerős, fenntartható, visszafordíthatatlan folyamatát a továbblépés előtt.”

A belgrádi látogatás végén Hahn hozzátette, hogy reggelente nem azzal a gondolattal kell fel ágyából, hogy ki is legyen az EU következő tagállama és nem ő telefonál a kormányoknak, hogy akartok-e csatlakozni. Ezt az üzenetet pedig át kell adni a tagjelölt országok polgárainak, mivel ez az ő érdeküket képezi.

csatlakozás
Johannes Hahn
Szerbia
tagállam
uniós bővítési biztos

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.