Ugrás a tartalomra

Hahn: Térjenek vissza hazájukba a nyugati országokban dolgozók

2019.07.27
17:58
Forrás
Vajdasági RTV
Már vannak olyanok, akik hazatelepültek Szerbiába, ami jó jel – fogalmazott az EU bővítési biztosa.

Johannes Hahn bővítési biztos serkenteni szeretné az uniós tagjelölt országokból származó, nyugaton dolgozó bevándorlók hazatérését. Minden nyugat-balkáni államban problémát okoz, hogy a fiatal, jól képzett munkaerő azokba az országokba vándorol, ahol magasabb a jövedelem – jegyezte meg. Szerbiában is már több ágazatban hiány van a szakmunkásokból – tette hozzá. Hahn közölte, hogy szakértői csapatát megbízta azzal, dolgozzon ki egy olyan koncepciót, amely pénzügyi segítséget nyújtana a visszatérők vállalkozásának beindításához. Kiemelte, hogy Aleksandar Vučić szerb államfő belgrádi találkozójukon elmondta, már vannak hazatérők. A bővítési biztos szerint ez egy pozitív folyamatot indíthat el, és annak a jele, hogy a gazdaság helyzete kedvezően alakul. Johannes Hahn, aki a napokban tett látogatást Észak-Macedóniában és Szerbiában, bécsi nyilatkozatában arra is utalt, hogy Vučić elnököt felkérte a reformfolyamat felgyorsítására és a jogállamiság szavatolására.

Johannes Hahn
bővítési biztos
Nyugat-Balkán
vendégmunkás
Hazatérés
hazatelepülés
bevándorlók
reformok

Most

10:14

Verséneklő koncertet tartottak Ürményházán

A Vajdaságban tevékenykedő három Petőfi Sándor Program ösztöndíjasának együttműködésével jött létre a magyar költészet napja alkalmából megrendezett zenés műsor, amit az ürményházi Szent Anna Római Katolikus Templomban mutattak be.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.