Ugrás a tartalomra

Hajnal Jenő: Az MNT működése követendő példa lehet a Kárpát-medencében

2019.02.28
11:45
2024.03.19
08:44
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács működéséről tartott előadást Budapesten Hajnal Jenő. Az MNT elnöke a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma Regionális önkormányzati munkacsoportjának ülésén vett részt.

A kisebbségben élő közösség tud-e élni az esélyeivel, saját hasznára tudja-e fordítani a lehetőségeket? Ez a legfontosabb kérdés amire meg kell adni a választ - nyilatkozta a Szabadkai Magyar Rádió reggeli műsorában Hajnal Jenő.

A Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy az MNT működése követendő példa lehet a Kárpát-medencében élő többi magyar kisebbségek számára: „A Kárpát-medence egyedüli kulturális kisebbségi önkormányzata működik itt Szerbiában. Azt hiszem, hogy valamennyi régió úgy éli meg, ha legalább ezt a modellt el tudnák érni, hiszen jól tudjuk, és erről is beszéltem, hogy éppen 1999-ben alakult meg az ideiglenes Magyar Nemzeti Tanács, tehát egy évfordulóhoz is közeledünk ebben az évben, augusztus huszadika táján és, hogy azóta mennyi mindent sikerült elérnünk.”

Az MNT elnöke elmondta, hogy a testület számára a legfontosabb, hogy egy átfogó magyar nyelvű oktatást hozzanak létre Vajdaságban. Illetve, hogy a képző és kulturális központokat is fejlesszék: „A bölcsödétől a középiskoláig úgyszintén azt szeretnénk, ha olyan iskoláink jönnének létre, oktatási intézményeink, ahol az oktatás minden szintje úgy van jelen, hogy közben a gyerekek egy magyar közösségben, magyar szellemiségű, magyar anyanyelvű oktatási intézményben tudják megvalósítani mindazt, ami a legfontosabb számukra.”

Hajnal Jenő hozzátette: a felsőoktatás magyar nyelven tevékenykedő szereplőire is figyelmet fordítanak. Igaz, az egyetemek működésére közvetlenül nem tudnak ráhatni, de a működési feltételek javítását és korszerűsítését a továbbiakban is támogatni fogják. Elsősorban az újvidéki Jogi Kar, a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, valamint a Műszaki Szakfőiskola esetében - tette hozzá az MNT elnöke.

Hajnal Jenő
MNT
Magyar Nemzeti Tanács

Most

13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.
09:33, Frissítve: 09:38

Orbán Viktor: békepárti többség kell Európában!

Az európai parlamenti választáson a békepártiság és a háborúpártiság áll szemben egymással, és Európában békepárti többség kell - hangoztatta Orbán Viktor magyar miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.