Ugrás a tartalomra

Hajnal Jenő: a kultúráról szóló törvény módosító javaslatai ilyen formában ne kerüljenek a parlament elé

2021.03.31
16:54
2021.03.31
17:39
Forrás
Pannon RTV
A szerb fővárosban egy év után ülésezett újra a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a kultúráról szóló törvény módosítási javaslatai miatt szólalt fel az ülésen.

Jövő év októberére halasztották a népszámlálást Szerbiában – erről tájékoztatta Ana Brnabić szerb miniszterelnök a nemzeti kisebbségek tanácsait Belgrádban. A tanácsoknak így több idejük lesz felkészülni és elvégezni a népszámláláshoz kapcsolódó feladatokat.

A szerb fővárosban egy év után ülésezett újra a Nemzeti Kisebbségek Tanácsa. Az ülésen döntés született arról is, hogy a Nemzeti Kisebbségi Költségvetési Alap idei évi kiemelt támogatási területe az oktatás legyen, vagyis a köztársasági költségvetésből szánt 30 millió dinárt idén oktatásfejlesztési programok és projektek megvalósítására fordíthatják a nemzeti tanácsok.

Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke a kultúráról szóló törvény módosítási javaslatai miatt szólalt fel az ülésen. Az MNT elnöke arra kérte Ana Brnabić szerb kormányfőt, hogy a módosítások ilyen formában ne kerüljenek a köztársasági parlament elé.

 Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „A kultúráról szóló törvény módosításában olyan változások jelentek meg különösen két témában, a köztársasági kulturális tanácsban való nemzeti tanácsi részvétel és az igazgatóbizottságokban a nemzeti tanácsok által kiemelt jelentőségű intézményekben való igazgatási szerepkörben, amelyek úgy gondoljuk, hogy szerzett, kollektív kisebbségi jogokat sértenek és a szerb alkotmány rendelkezésével is ellentétesek. Ezeket elmondtuk a kormányfőnek, és nagyon bízom benne, hogy meghallgatásra talál.”

MNT
Hajnal Jenő
Magyar Nemzeti Tanács
nemzeti kisebbségek tanácsa
Belgrád
Ana Brnabić

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.