Ugrás a tartalomra
Tanjug/Vladimir Šporčić

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

2023.05.27
16:05
Forrás
Pannon RTV
Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Erre azért volt szükség az illetékesek szerint mert pénteken összetűzések alakultak ki az észak-koszovói szerb lakosság és a koszovói különleges rendőrség egységei között. A médiában megjelent jelentések szerint a rendőrök villanógránátot is bevetettek és lövések is eldördültek. A Szerbiai RTV szerint mintegy tíz sérültje van az eseményeknek.

Az eseményekre reagálva már pénteken a legmagasabb harci készültségbe helyezték a szerb katonaságot. Ivica Dačić külügyminiszter a Szerbiai RTV műsorában elmondta, Vučić elnök nem azért fokozta a katonaság harckészültségét mert beavatkozásra készül, hanem azért, hogy minden forgatókönyvre készen álljunk.

Ott támadnak, ami a szerb nép fennmaradásának alapja Észak-Koszovóban, ez pedig az általunk fenntartott önkormányzat. Nem vegyes lakosságú településekről van szó, hogy azt mondják vannak itt albánok is. Ha jól emlékszem csak tizenhárom szerb szavazott az ún. választásokon. És most van néhány új tanácsos és önkormányzati elnök vagy polgármester, mi már az elején mondtuk, hogy ez a lépés hatalmas konfliktusokat okozhat, és figyelmeztettük a nemzetközi közösséget, hogy ez meg fog történni.

Dačić szerint csak a szerbek higgadtságának köszönhető, hogy nem történt komolyabb incidens. Hangsúlyozta: most a szerbek arra várnak, hogy a nemzetközi közösség teljesítse feladatát – vagyis az ilyen akciók negatív hatásainak kiküszöbölését.

Az ülésen elhangzott, hogy mindaddig marad a harci készültség, amíg szükséges, annak érdekében, hogy megóvják a Koszovó területén élő szerbek biztonságát. A jelenlévők sajnálatukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a nemzetközi szervezetek nem végezték el a feladatukat és nem avatkoztak közbe.

A tegnap történteket a KFOR, a Kvinta-országok, az EU, a régió és több európai ország vezetője is elítélte. Antony Blinken, az USA külügyminisztere közleményében reagált az eseményekre. Kiemelte, hogy az Egyesült Államok határozottan elítéli, hogy a koszovói kormány erőt alkalmazott a fennhatósága alatt álló terület északi, szerb többségű részé, valamint felhívta a figyelmet arra is, hogy a koszovói hatóságok az USA és Koszovó európai partnereinek tanácsa ellenére léptek fel erővel.

Szombaton délelőtt a NATO felszólította a pristinai intézményeket, hogy haladéktalanul enyhítsék a helyzetet észak Koszovóban. Oroszország határozottan elítéli Pristina provokatív lépéseit, mondta Maria Zakharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. Közben a Szerb Lista arra kérte a Szerb Köztársaságot, Aleksandar Vučić államfőt és a szerb kormányt, hogy fejezzék be a Pristinával folytatott párbeszédet mindaddig, amíg az összes különleges rendőri erőt ki nem vonják Koszovó északi részéből.

Koszovó
Nemzetbiztonsági Tanács

Most

14:50, Frissítve: 15:21

Király Ilona asztalitenisz emléktorna Csókán

A versenyre Újvidékről és Magyarországról is érkeztek sportolók. Az esemény célja, hogy a sport szeretete és népszerűsítése mellett, méltó emléket állítsanak egy olyan nagyszerű sportolónak és edzőnek, mint Király Ilona-Piki volt.

Népszerű

Október elsejétől érvényesek a nyugdíjas kártyák

Október elsejétől érvényesek az új nyugdíjas kártyák. Ezzel kapcsolatban ma újabb 16 intézménnyel írt alá szerződést a Köztársasági Nyugdíj- és Rokkantbiztosítási Alap. A kártya felmutatásával a nyugdíjasok kedvezményeket kaphatnak.

Újabb olcsóbb termékek a boltok polcain

Újabb 16 termékkel bővült a Jobb ár, vagyis a Bolja cena akció listája. Mától így már összesen 36 árucikket vásárolhatunk olcsóbban a programban résztvevő boltokban.